Siirry sivun sisältöön

Muistiyhdistykset, muistiluotsit ja muu järjestöjen tarjoama tuki

Muistiyhdistykset ja Muistiluotsit muodostavat koko maan kattavan verkoston, joka palvelee muistisairaita ihmisiä, heidän läheisiään sekä kaikkia muistista ja muista kognitiivisista haasteista ja muistisairauksista kiinnostuneita.

Muistiyhdistykset

Muistiyhdistykset tarjoavat monenlaista toimintaa sekä mahdollisuuksia vertaistukeen ja keskusteluun. Näitä muistiliiton jäsenyhdistyksiä on eri puolilla Suomea yli 40, ja ne ovat osa kattojärjestö Muistiliittoa. Järjestöt tarjoavat toimintaa ja tukea paikkakunnasta riippuen molemmilla kotimaisilla kielillä.

Muistiluotsit ovat maakunnallisia asiantuntija- ja tukikeskuksia, jotka tarjoavat maksutonta apua ja tukea muistisairauteen sairastuneille henkilöille ja heidän läheisilleen. Maakunnissa toimii yhteensä 18 tällaista asiantuntijakeskusta. Keskukset järjestävät erilaisia toiminta- ja vertaistukiryhmiä, muistikahviloita, luentoja ja virkistystä muistisairaille ja läheisille. Lisäksi niiden kautta voi tavoittaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä tai muistikavereita.

Lukuisat eri järjestöt tarjoavat toimintaa ja tukea myös muistisairaille henkilöille ja heidän läheisilleen. Esimerkiksi Parkinsonin tautiin ja MS-tautiin voi liittyä kognitiivisia eli aivojen tiedonkäsittelyn vaikeuksia, kuten muistin heikkenemistä.

Harvinaisien sairauksien yhteistyöverkosto tarjoaa puolestaan tukea harvinaisia sairauksia sairastaville.

Tuettu virkistys- ja lomatoiminta on tarkoitettu sairastuneille ja heidän läheisilleen. Lomia järjestetään ympäri Suomen ja läpi vuoden.

Päivitetty 23.1.2023