Siirry sivun sisältöön

Ajoterveyslainsäädännön pääperiaatteet epilepsiaa sairastavalla

Epilepsiakohtauksen saaneen ja epilepsiaa sairastavan henkilön ajokyvyn arvioinnissa noudatetaan EU:n ajokorttidirektiiviä ja kansallista asetusta.

EU:n ajokorttidirektiivit kattavat muutkin sairaudet kuin epilepsian: autolla ajokieltoon voi joutua myös esimerkiksi diabeteksen, tai sydän- tai silmäsairauden takia. Jos ajokielto kestää alle kuusi kuukautta, lääkärin tulee kertoa siitä potilaalle ja kirjata asia sairauskertomukseen. Jos ajokielto kestää yli kuusi kuukautta, on lääkärillä siitä ilmoitusvelvollisuus poliisille. Ajokortin joutuu tuolloin luovuttamaan poliisille määräajaksi.

Ohjeet koskevat kaikkia epileptisiä kohtauksia niiden laadusta tai esiintymisajankohdasta riippumatta. Siksi esimerkiksi unenaikaisia kohtauksia käsitellään samalla tavoin kuin valveaikaisia. Vaikkei tajunta kohtauksen aikana merkittävästi alentuisi, noudatetaan samoja ohjeita. Ohjeita noudatetaan myös, vaikka kohtaus liittyisi päihteiden käyttöön, valvomiseen tai syömättömyyteen, ja henkilö olisi korjannut elämäntapoja tässä asiassa.

Päivitetty 11.1.2022