MS-tautia sairastavan liikunta

MS-tautia sairastavan on hyvä omaksua liikkuva elämäntapa. Kehon kuunteleminen ja pahenemisvaiheiden tunnistaminen auttavat rytmittämään liikuntaa ja lepoa.

Erilaiset kansantaudit, kuten sydän- ja verisuonisairaudet tai diabetes uhkaavat samalla tavalla MS-tautia sairastaneita kuin muitakin. Lisäksi esimerkiksi bakteerien aiheuttamat tulehdukset voivat lisätä sairauden oireita ja saattavat johtaa pahenemisvaiheen alkamiseen. Terveyden ja vastustuskyvyn ylläpitämiseksi on monia syitä pyrkiä liikkuvaan elämäntapaan ja monipuoliseen ruokavalioon. Liikkuva elämäntapa löytyy oikealla elämänasenteella erilaisten liikkumistapojen, ystävien ja harrastusten kautta liikunnan iloa ja itselle sopivaa säännöllisyyttä etsien. MS-tautia sairastavan on maltettava ajoittain myös levätä.

MS-tauti ja liikkuva elämäntapa

Aaltomaisen taudin pahenemisvaiheessa liikuntaharrastuksesta on pidettävä taukoa. Joskus vähäinenkin fyysinen rasitus voi hankaloittaa oireita entisestään. Pahenemisvaiheen helpottaessa liikuntaharrastus on syytä aloittaa uudelleen rauhallisesti. Voimakkaamman MS-tautiin liittyvän uupumisen aikana voi olla syytä välillä levätä. Uupumiseen voi toisinaan auttaa myös kehon viilentäminen.

Pahenemisvaiheiden välillä oireiden tilapäisestä lisääntymisestä liikuntasuorituksen aikana ei ole haittaa. Oikeanlaisessakin liikunnassa MS-taudin oireet voivat voimistua kehon lämpötilan noustessa. Kehon kunnon parantuessa myös sen lämmönsäätely tehostuu. Usein liikunnan ja levon rytmittäminen, riittävä veden juonti ja kehon viilentäminen esimerkiksi suihkussa ennen liikkumista auttavat. Oireiden pahenemisen välttämiseksi liikuntasuorituksia voi esimerkiksi yrittää jakaa pitkin päivää tapahtuvaksi. Lisäksi ulkona liikkumista voi yrittää ajoittaa päivän viileään hetkeen. Liikunnan tapa, levon määrä ja liikuntalaji löytyvät parhaiten kokeilemalla kehoa kuunnellen.

Päivitetty  11.3.2022

Kyllä