Siirry sivun sisältöön

Vuotaneen aivovaltimopullistuman suonensisäinen hoito

Vuotanut aivovaltimopullistuma voidaan hoitaa joko leikkauksella tai suonensisäisesti tehtävällä toimenpiteellä.

Suonensisäisessä toimenpiteessä aivovaltimopullistuma hoidetaan joko koileilla (metallilanka), stentillä (verkkoputki), virtausohjurilla (tiheä verenvirtausta ohjaava verkkoputki eli flow diverter) tai näiden yhdistelmällä. Tavoite on sama tekniikasta huolimatta, eli aivovaltimopullistuman täydellinen sulkeminen, eli eristäminen normaalista verenkierrosta.

Punktioalue (nivunen tai ranne) valmistellaan toimenpidehuoneessa niin, että karvat ajellaan ja ihoalue desinfioidaan. Ihoalue puudutetaan ja neula pistetään valtimoon. Tämän jälkeen asetetaan välineet (katetrit) valtimoon. Katetrit liu’utetaan verisuonia pitkin aivovaltimoihin asti.

Toimenpiteen lopussa suljetaan punktio- eli pistokohta sopivalla sulkulaitteella. Endovaskulaarinen hoito on potilaalle usein leikkaushoitoa kevyempi hoitoratkaisu. Toisaalta endovaskulaariseen hoitoon liittyy leikkaushoitoa suurempi todennäköisyys, että aneurysmaa ei saada 100%:sti suljettua. Endovaskulaarisen toimenpiteen jälkeen potilas siirtyy tehovalvontaosastolle jatkohoitoon.

Päivitetty 1.2.2021