Siirry sivun sisältöön

Mikä on aivoverenkiertohäiriö?

Aivoverenkiertohäiriöllä tarkoitetaan aivoinfarktia, aivoverenvuotoa tai ohimenevää aivoverenkiertohäiriötä (TIA).

Tavallisia aivoverenkiertohäiriön oireita ovat toisen suupielen roikkuminen, käden ja/tai jalan halvausoireet ja puheentuoton vaikeudet. Aivoverenkiertohäiriöt (AVH) ovat sairauksia, joissa aivojen verenkierto häiriintyy jollakin aivojen alueella verihyytymän aiheuttaman suonitukoksen tai verenvuodon takia. Tällöin ympäröivä aivokudos kärsii hapenpuutteesta. Mikäli tila kestää muutamia tunteja pidempään, seurauksena on pysyvä vaurio aivoissa.

Suonitukoksesta johtuvaa sairautta kutsutaan aivoinfarktiksi. Mikäli verihyytymän aiheuttama suonitukos avautuu nopeasti (esimerkiksi verihyytymä hajoaa tai kulkeutuu pois), aivoihin ei synny pysyvää vauriota ja oireet menevät ohi. Tällaista tilaa kutsutaan ohimeneväksi aivoverenkiertohäiriöksi (TIA-kohtaus, TIA = transient ischemic attack). Aivoverenvuodossa suoni repeää ja aiheuttaa vuodon ympäröivään aivokudokseen. Aivoinfarkteja, TIA-kohtauksia ja aivoverenvuotoja nimitetään yhteisnimellä aivoverenkiertohäiriö.

Aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon sairastuu Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä. Noin neljäsosa sairastuneista on työikäisiä. Aivoverenkiertohäiriöt ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy Suomessa.

Päivitetty 26.9.2023