MS tauti on keskushermoston tulehduksellinen ja rappeuttava sairaus. MS-tauti ei kuitenkaan suoraan vaurioita muuta elimistöä. MS-taudin oireet ja sairauden kulku ovat huomattavan yksilöllisiä. Useiden pahenemisvaiheiden jälkeen keskushermoston palautumiskyky voi heikentyä ja ajan myötä MS-taudin oireet saattavat heikentää toimintakykyä. Toimintakyvyn muutos on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat sairauden aktiivisuuden lisäksi henkilön fyysinen ja henkinen toimintakyky sekä elintavat ja kuntoutus.
Oireisto on yksilöllinen ja usein monimuotoinen
Sairauden oireet riippuvat tulehduksellisten muutosten ja hermovaurioiden sijainnista aivoissa ja selkäytimessä, ja voivat siten ilmetä erilaisina.
Liikehermojen vauriot voivat aiheuttaa erityisesti alaraajojen lihasheikkoutta tai lihasjäykkyyttä, hapuilua tai vapinaa.
Tuntohermojen vauriot synnyttävät tavallisesti jalkaterien ja sormien tai käsien tuntopuutoksia, jotka ilmenevät tuntorajana, kutinana tai nipistelynä, tunnon herkistymisenä tai hermosärkynä.
Näkö- ja silmähermoihin tulevat vauriot voivat johtaa näön heikkenemiseen, kipuun silmien takana, katseen kohdistamisen vaikeuteen tai kaksoiskuvien näkemiseen.
Kävelyvaikeus, tasapainohäiriöt, huimaus ja sorminäppäryyden huonontuminen voivat johtua pikkuaivojen tulehduksellisista muutoksista, useiden keskushermoston alueiden toimintahäiriöistä tai niiden yhteistoiminnan häiriöistä.
Lisäksi oireisiin voi kuulua virtsarakon ja suolen toimintahäiriöitä ja toisinaan myös seksuaalitoimintojen heikentymistä.
MS-tautiin liittyvä uupumus on univajeen tai liikunnan aiheuttamaa väsymystä voimakkaampaa. Uupumus lisääntyy fyysisen tai kognitiivisen rasituksen aikana. Myös lämmin sisäilma, helteinen sää ja kuume voivat korostaa uupumusta kehon lämpötilan noustessa.
Myös kipuaistimukset voivat MS-tautiin sairastuneella olla tavanomaista voimakkaampia.
Aivojen tulehdukselliset muutokset voivat lisäksi hankaloittaa keskittymistä ja oppimista ja voivat saada ajattelemisen ja esimerkiksi puheen tuntumaan tavallista työläämmältä.