Virtsarakon toimintahäiriö voi ilmetä MS-taudissa sekä virtsan pidättämisen että virtsarakon tyhjentämisen vaikeutena. Virtsaamisongelmia tutkittaessa suljetaan bakteeritulehduksen mahdollisuus pois virtsanäytteen avulla. Virtsarakon ja suolen toimintahäiriöiden kartoittamiseksi oirepäiväkirjan pitämisestä voi olla hyötyä hoidon suunnittelussa.
Kiirevirtsaisuus
Kiirevirtsaisuudessa rakonsupistajalihas on yliaktiivinen ja WC:n tarve tulee herkästi. Usein virtsahädän synnyttyä on kiire päästä vessaan. Oireilua voidaan lievittää rakkoa harjoittamalla ja lääkkeillä. Vaikeammissa tilanteissa voidaan turvautua virtsarakon tyhjentäjälihaksen yliaktiivista toimintaa rauhoittavaan pistoshoitoon botuliinitoksiinilla tai sakraalisella neuromodulaatiohoidolla
Virtsankarkailu
Virtsankarkailua voidaan hoitaa lääkkeillä, joista on monenlaisia vaihtoehtoja. Hankalampiin tilanteisiin on olemassa inkontinessisuojia ja muita apuvälineitä. Virtsarakon toimintaan liittyvissä ongelmissa apua ja apuvälineitä saat omasta terveyskeskuksesta, MS-hoitajalta tai uroterapeutilta. Oireita voi olla mahdollista lievittää myös säännöllisellä lantionpohjan lihaksia vahvistavalla harjoittelulla.
Virtsaumpi – rakon heikko tyhjeneminen
Joskus MS-taudin myötä vessahädän tunne on puutteellista. Rakon tyhjeneminen voi olla heikentynyt minkä takia voi joutua käymään monta kertaa peräkkäin WC:ssä. Tähän voi auttaa aikataulutetut WC-käynnit esimerkiksi neljän tunnin välein, ja rakon tyhjenemisen rauhallinen odottaminen WC-pöntöllä. Heti WC:ssä käynnin jälkeen virtsarakkoon jäävän virtsan määrä (niin sanottu jäännösvirtsa) voidaan tutkia helposti ultraäänilaitteella. Jos rakkoon jää tässä tutkimuksessa yli desilitra virtsaa, virtsarakkoa tulee venyttämisen ja virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi tyhjentää säännöllisellä toistokatetroinnilla.
Yöllinen lisääntynyt virsaamistarve
Jos yölliset WC:ssä käynnin heikentevät unen laatua, kannattaa harkita rakkoa rauhoittavaa lääkettä.