Siirry sivun sisältöön

Traumaattinen lukinkalvonalainen vuoto eli traumaattinen SAV

Traumaattinen lukinkalvonalainen vuoto ilmenee verenvuotona heti aivojen pinnalla, lukinkalvon alla.

Tietokonetomografiakuva aivoista, jossa näkyy valkoisena verta aivojen pinnalla, aivopoimujen välissä aivoselkäydinnestessä.

Jos pään vammasta johtuva verenvuoto tapahtuu aivo-selkäydinnesteen joukkoon, puhutaan traumaattisesta lukinkalvon alaisesta vuodosta eli traumaattisesta subaraknoidaalivuodosta tai traumaattisesta SAV:sta (latinaksi haemorrhagiasubarachnoidalis, englanniksi traumatic subarachnoid haemorrhage).

Lukinkalvo eli araknoidea ympäröi selkäydintä ja aivoja tiiviisti aivopoimujen pinnassa kiinni olevana pussina ja aivo-selkäydinneste kiertää aivojen ja selkäytimen ympärillä tämän pussin sisällä. Selkäydinnestettä muodostuu jatkuvasti muun muassa aivojen sisällä olevissa aivokammioissa ja neste virtaa normaalisti aivojen sisältä aivokammiosysteemin läpi, vapautuu aivojen ympärille ja lopulta imeytyy takaisin verenkiertoon.

Traumaattinen SAV tarkoittaa siis, että aivojen pinnalla aivo-selkäydinnesteen joukossa on verta. Usein pään vamman seurauksena verta on lähinnä paikallisesti iskukohdan läheisyydessä. Veri häviää itsekseen eikä yleensä aiheuta oireita. Joskus veri voi aiheuttaa lievän tulehdusreaktion aivokalvoilla ja aiheuttaa aivokalvoärsytystä – päänsärkyä, lievää pahoinvointia, niskajäykkyyttä ja silmien valonarkuutta.

Jos aivo-selkäydinnesteen joukkoon vuotaa paljon verta, voi se aiheuttaa nestekiertoon tukoksen joko aivokammiosysteemissä aivojen sisällä tai tukkia pienet keräset joista neste normaalisti imeytyy verenkiertoon. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että nestettä kertyy liikaa. Aivokammiot saattavat kasvaa ja aivopaine nousta. Tällöin puhutaan aivo-selkäydinnesteen eli likvorin kierron häiriöstä tai hydrokefaluksesta, vesipäisyydestä. Hydrokefalus vaatii toisinaan leikkaushoitoa.

Traumaattisen SAV:n on tutkimuksissa havaittu heikentävän aivovamman saaneen selviämisennustetta merkittävästi. Tämän syytä ei ole saatu selville. On arveltu, että usein traumaattisen SAV:n aiheuttaneet vammat ovat keskimääräistä suurienergisempiä ja lisääntynyt kuolleisuus voisi liittyä suuresta vammaenergiasta johtuviin liitännäisvammoihin, kuten rintakehän tai vatsan alueen vammoihin. Toisaalta tiedetään myös, että aivo-selkäydinnesteen joukkoon vuotanut veri aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusreaktiota aivokalvoilla ja aivokudoksessa.

Jos kuitenkin traumaattinen SAV on ainoa aivovammapotilaalla todettu vamma, toipuminen on yleensä melko nopeaa – veri häviää muutaman viikon kuluessa aivo-selkäydinnesteen joukosta. Harvoissa tapauksissa myöhäisemmässä vaiheessa, kuukausien tai jopa vuosien kuluttua, voi kehittyä hoitoa vaativa aivo-selkäydinnesteen kierron häiriö.

Päivitetty 24.1.2024