Kovakalvon ulkopuolinen vuoto eli epiduraalivuoto

Epiduraalivuoto aiheutuu kallon ja aivoja ympäröivän kovakalvon välissä sijaitsevan valtimon repeytymisestä. Ne voivat kasvaa joskus salakavalan nopeasti.

Kuvassa valkoisena näkyvä kookas epiduraalivuoto, joka painaa aivoja. Kuva on poikkileikkaus hieman korvien yläpuolelta.Aivojen ympärillä on useampia kalvorakenteita. Pinnallisin näistä on kova aivokalvo (latinaksi dura mater, englanniksi dura), joka on tiukasti kiinni kallon sisäpinnassa. Kovakalvon ja kallon välissä kulkevat aivokalvon verenkierrosta huolehtivat valtimot. Ne ovat tiukasti kiinni sekä kovakalvossa että kallossa, johon puolestaan on usein muodostunut syvennys valtimon kohdalle.

Jos pään vamma aiheuttaa kallonmurtuman, murtumalinja kulkee usein valtimoa varten muodostuneen uran myötäisesti, jolloin kallon ja kovakalvon välissä kulkeva valtimo voi katketa tai repeytyä. Tällöin kovakalvon ja luun väliin pääsee vuotamaan kovalla paineella verta, joka repii kovakalvon irti kallon sisäpinnasta. Näin muodostuvaan tilaan pääsee kertymään kookas verihyytymä eli epiduraalivuoto (latinaksi haematoma epidurale, englanniksi epidural haematoma).

Epiduraalivuodot ovat seurausta suorasta iskusta ja muodostuvat useimmiten kallonmurtuman kohdalle. Ne ovat tavallisempia lapsilla ja nuorilla aikuisilla, koska iäkkäillä aivokalvo on erittäin tiukasti kiinnittynyt kallon sisäpintaan.

Päivitetty  15.3.2022

Kyllä