Siirry sivun sisältöön

Kovakalvon ulkopuolinen vuoto eli epiduraalivuoto

Epiduraalivuoto aiheutuu kallon ja aivoja ympäröivän kovakalvon välissä sijaitsevan valtimon repeytymisestä. Ne voivat kasvaa joskus salakavalan nopeasti.

Kuvassa valkoisena näkyvä kookas epiduraalivuoto, joka painaa aivoja. Kuva on poikkileikkaus hieman korvien yläpuolelta.

Aivojen ympärillä on useampia kalvorakenteita. Pinnallisin näistä on kova aivokalvo (latinaksi dura mater, englanniksi dura), joka on tiukasti kiinni kallon sisäpinnassa. Kovakalvon ja kallon välissä kulkevat aivokalvon verenkierrosta huolehtivat valtimot. Ne ovat tiukasti kiinni sekä kovakalvossa että kallossa, johon puolestaan on usein muodostunut syvennys valtimon kohdalle.

Jos pään vamma aiheuttaa kallonmurtuman, murtumalinja kulkee usein valtimoa varten muodostuneen uran myötäisesti, jolloin kallon ja kovakalvon välissä kulkeva valtimo voi katketa tai repeytyä. Tällöin kovakalvon ja luun väliin pääsee vuotamaan kovalla paineella verta, joka repii kovakalvon irti kallon sisäpinnasta. Näin muodostuvaan tilaan pääsee kertymään kookas verihyytymä eli epiduraalivuoto (latinaksi haematoma epidurale, englanniksi epidural haematoma).

Epiduraalivuodot ovat seurausta suorasta iskusta ja muodostuvat useimmiten kallonmurtuman kohdalle. Ne ovat tavallisempia lapsilla ja nuorilla aikuisilla, koska iäkkäillä aivokalvo on erittäin tiukasti kiinnittynyt kallon sisäpintaan.

Epiduraalivuoto syntyy usein muutamien tuntien kuluessa pään vamman jälkeen, ja joskus vointi voi alkuvaiheessa olla salakavalan hyvä. Epiduraalivuodon syntymistä pelätään, ja tästä nimenomaisesta syystä aivotärähdyksen saaneita on syytä herätellä ensimmäisen yön aikana muutamia kertoja voinnin tarkistamiseksi. Epiduraalivuodon ollessa riittävän suuri se painaa aivokudosta ja johtaa nopeasti tajuttomuuteen. Painevaikutus voi olla niin suuri, että aivopuolisko painuu kohti kallonpohjaa ja painaa silmänliikuttajahermoa. Tämä aiheuttaa toispuolisen mustuaisen laajenemisen maksimilaajuuteen, jolloin hoidolla on jo kiire.

Epiduraalivuoto todetaan pään tietokonetomografia (TT) -kuvissa. Jos vuoto on kookas tai aiheuttaa oireita, hoitona on kallon avaus ja epiduraalivuodon poisto kallon ja kovakalvon välistä. Tällöin aivopaine laskee ja aivokudos pääsee laajenemaan takaisin normaaliin tilavuuteensa. Voit lukea lisää leikkaushoidosta seuraavasta linkistä:

Jos leikkaus päästään tekemään ajoissa, nuoret potilaat toipuvat usein varsin hyvin, vaikka alkuvaiheessa tajuttomuus olisi ollut syväkin. Sairaalahoitoa kuitenkin tarvitaan, koska kyseessä on usein vaikea aivovamma ja neurologisia tai neuropsykologisia oireita voi jäädä.

Päivitetty 24.1.2024