Tunne oman elämän hallinnasta on tärkeää meille kaikille. Omassa kodissa asuminen tukee tätä tunnetta.
Vinkkejä turvalliseen kotona asumiseen
Värikontrastit voivat helpottaa hahmottamista ja auttaa selviytymään kotona. Esimerkiksi tuolin tai WC-istuinrenkaan voimakas, muusta ympäristöstä poikkeava väri helpottaa sekä istuimen hahmottamista että istuutumista.
Valaistus on vuorokausirytmin tukemiseksi tärkeää, sillä Suomen valoisat kesät ja pimeät talvet sotkevat luonnollista vuorokausirytmiä. Kesäaikaan pimennysverhot voivat helpottaa nukahtamista, ja talven pimeinä kuukausina sisävalaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota.
Muistisairauteen voi liittyä tasapainon ja koordinaation haasteita, jotka aiheuttavat kaatumistapaturmia. Erilaiset apuvälineet lisäävät kodin turvallisuutta.
Tukikahvoja voi asentaa kotiin helpottamaan liikkumista.
Esteetön kulkeminen on tärkeää. Huonekalut kannattaa siirtää niin, että kulkureitit ovat selkeät. Huomioi, etteivät esimerkiksi sähköjohdot tai matot aiheuta kompastumisvaaraa.
Porrasaskelmien merkitseminen niistä erottuvilla reunalistoilla tai liukuestenauhoilla helpottavat askelmien havainnointia. Lisäksi portaiden molemmilla puolilla on hyvä olla kaiteet, jotka erottuvat seinästä tai muusta ympäristöstä.
Suuri kalenteri, johon kaikki menot ja kyläilyt voidaan merkitä selkeästi selkiyttää aikatauluja. Sen voi jättää näkyvälle paikalle, jossa sitä säilytetään aina.
Selkeät ja näkyvät kyltit auttavat löytämään tärkeät huoneet kuten wc:n, kylpyhuoneen ja keittiön.
Ruoat kannattaa säilyttää omissa pakkauksissaan tai merkitä rasiaan sisältö selkeästi purkin kylkeen. Ruoan valmistuspäivän ja viimeisen käyttöpäivän merkitseminen tarralapulla rasiaan tai pakkaukseen auttaa huomaamaan vanhentumassa olevat elintarvikkeet.
On hyvä huolehtia, että sairastuneella on aina mukana avaimet, kännykkä ja jokin henkilöllisyystodistus. Läheisen yhteystiedot voi laittaa sairastuneen taskuun tai muuhun sopivaan paikkaan.
Avaimet roikkumaan ulko-oven sisäpuolelle naulaan tai oveen muistilappu.
Eteisessä kannattaa säilyttää vain rajallinen määrä ulkovaatteita ja läheisen ottaa niistä valokuva. Katoamistilanteessa on helpompi kertoa tuntomerkit, kun näkee, mitkä vaatteet eivät ole paikoillaan eteisessä.
Jos eksymisiä tapahtuu, vältä syyttämästä ja sättimästä muistisairauteen sairastunutta henkilöä jälkikäteen.