Siirry sivun sisältöön

Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA

TIA-kohtaus aiheutuu valtimon hetkellisestä tukkeumasta. TIA:n oireet ja syyt ovat samoja kuin aivoinfarktissa, vaikka pysyvää vauriota ei synny. TIA:n jälkeen pitää hakeutua heti lääkäriin.

Ohimenevää aivoverenkiertohäiriötä nimitetään usein TIA-kohtaukseksi. TIA-nimitys tulee englanninkielen sanoista Transient Ischemic Attack, mikä tarkoittaa ohimenevästä hapenpuutteesta johtuvaa oireilua. TIA-kohtaus aiheutuu aivovaltimon hetkellisestä tukkeutumisesta esimerkiksi verihyytymän seurauksena. Syyt ovat samoja kuin aivoinfarktissa, mutta TIA-kohtaus ei ehdi aiheuttaa aivoihin pysyvää vauriota.

TIA-kohtaus kestää yleisimmin muutamista minuuteista muutamiin tunteihin, kuitenkin enintään 24 tuntia.

Oireet ovat samanlaisia kuin aivoinfarktissa. Yleisiä oireita ovat ohimenevä toisen käden ja/tai jalan heikkous tai tunnottomuus, toisen suupielen roikkuminen ja puheen puuromaisuus, vaikeus tuottaa ja ymmärtää puhetta, kahtena näkeminen ja/tai tasapainovaikeus.

TIA-kohtaus on varoitusmerkki suurentuneesta aivoinfarktiriskistä, ja sen vuoksi se on syytä ottaa vakavasti. Riski aivoinfarktiin on suurin kahtena ensimmäisenä vuorokautena, ja sen vuoksi TIA-kohtauksen jälkeen on aina syytä hakeutua kiireisesti lääkäriin.

Päivitetty 4.9.2023