Siirry sivun sisältöön

Muistisairaiden omaishoitajien kuntoutuskurssit ja vertaistuki

Kela järjestää omaishoitajille maksuttomia kuntoutuskursseja. Yhdistykset tarjoavat vertaistukea läheisille.

Omaishoitajien kuntoutuskurssit

Kela järjestää omaishoitajille maksuttomia kuntoutuskursseja. Voit hakea kurssille, jos hoidat päivittäin omaistasi tai läheistäsi ja toimintakykysi on vaarassa heikentyä sairauden tai omaishoitajan tehtävästä aiheutuvan rasituksen takia tai jos sinulla on uupumusoireita, jotka uhkaavat toimintaa omaishoitajana. Voit hakea kurssille, vaikka et ole "virallinen" omaishoitaja ja sinulla ei ole omaishoitosopimusta kunnan kanssa. Voit hakea kuntoutusta myös uudelleen, jos siitä on apua jaksamiseesi.

Omaishoitajien kurssit järjestetään joko yksilö- tai parikursseina.Parikursseille osallistuvat omaishoitajat ja hoidettavat yhdessä. Yksilö- ja parikurssien ohjelma määräytyy osallistujien tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Kuntoutujille, ja parikursseilla myös hoidettaville, laaditaan kirjallinen kurssiohjelma. Suurin osa toiminnasta on ryhmämuotoista.

Läheisen vertaistuki

Paikalliset muisti- ja omaishoitoyhdistykset järjestävät vertaistukitoimintaa myös läheisille. Vertaistuki voi olla tärkeää ja auttaa jaksamista arjessa. Vertaistukiryhmässä ympärilläsi on ihmisiä, jotka jakavat vastaavia haasteita kanssasi. Vertaistukiryhmästä voi myös oppia, millaisilla keinoilla muut ovat arjessaan pärjänneet.

Päivitetty 23.1.2023