Gå till sidans innehåll

Du kan påverka Parkinsons sjukdom med kosten

Fokusera på mångsidighet, tillräcklighet och måltidsrytm i kosten. Dessa kan påverka dina symtom och förbättra effekten av Parkinson-läkemedel.

Försämrat luktsinne relaterat till Parkinsons sjukdom, känslan av mättnad orsakad av eventuell förstoppning och fördröjd magsäckstömning leder ofta till minskad aptit. Detta kan leda till att personer med Parkinsons sjukdom lätt äter mindre vilket kan resultera i viktminskning. Även ofrivilliga rörelser ökar energiförbrukningen och kan orsaka viktminskning. 

Näring är viktigt för att bibehålla god allmän hälsa och funktionsförmåga 

Genom att äta tillräckligt och mångsidigt kan kroppens näringsbehov säkerställas. I kosten bör man beakta vitaminintaget, och vid behov kan multivitaminpreparat användas som tillskott. Riklig och fet mat orsakar trötthet. Matlagning är bra träning för händerna och ger glädje. 

Viktkontroll genom lämplig mängd mat är viktigt. Viktminskning eller överdriven viktökning relaterad till Parkinsons sjukdom kan vara skadligt för allmän hälsa och välbefinnande. 

Gör det till en vana att väga dig själv varje månad för att se om din vikt håller sig stabil. Om du märker att din vikt minskar, fokusera på näringsinnehållet. Öka energin i din kost genom att använda smör i gröten, äta energirika mellanmål och använda oljetillskott eller grädde i matlagningen. Tillsätt honung i ditt te och pålägg på smörgåsen. När du ökar användningen av fetter, föredra mjuka fetter och vegetabiliska oljor. Om vikten fortsätter att minska, kontakta den neurologiska polikliniken så att du kan hänvisas till en näringsterapeut. 

Ibland kan vikten öka hos personer med Parkinsons sjukdom på grund av minskad rörelse. Då är det värt att uppmärksamma portionsstorlekar och se till att det inte finns onödiga energirika livsmedel i kosten, som feta godsaker. 

Under dagen är det bra att äta 1–2 huvudmåltider och dessutom 3–4 mindre mellanmål. Regelbunden och mångsidig kost är också fördelaktig för tarmfunktionen, som ofta är fördröjd vid Parkinsons sjukdom. Personer med Parkinsons sjukdom bör föredra en fiberrik kost, grönsaker och fullkornsprodukter. Rikligt dagligt vätskeintag är också viktigt. Vätskebehovet är cirka 1,5–2,5 liter per dygn. 

Proteinrik mat försämrar levodopas absorption. Därför bör läkemedlet tas på fastande mage, helst minst 30 minuter före måltid. På så sätt får man bästa nytta av läkemedlet. Om tarmfunktionen är fördröjd rekommenderas läkemedlet att tas 45–60 minuter före måltid. Ofta måste levodopaläkemedlet tas flera gånger om dagen, och det kan vara svårt att synkronisera läkemedelsintag och måltider. Hjälp kan fås från poliklinikens sjuksköterska eller näringsterapeut. 

Om du har blod i avföringen, eller om avföringen är svart och tjärliknande, upplever svåra magsmärtor eller kräkningar i samband med viktminskning eller oförklarliga nattsvettningar, kontakta primärvården för ytterligare utredning av symtomen. 

Uppdaterad 17.6.2025