I rehabiliteringsbedömningen fastställs utmaningarna i barnets utveckling och funktionsförmågan i vardagen bedöms. Rehabilitering innebär att man lindrar de besvär som orsakas av avvikelserna i utvecklingen, samt att man stöder barnets utveckling, fostran och familj.
Rehabiliteringsbedömningen kan göras antingen på sjukhuset eller på hälsocentralen. Arbetsgruppen för rehabilitering består av en läkare, vid behov en specialarbetare (psykolog, tal-, ergo- och fysioterapeut), en rehabiliteringshandledare/socialarbetare och en skötare. Rehabiliteringsplanen utarbetas för barnet tillsammans med föräldrarna och arbetsgruppen för rehabilitering.
Rehabiliteringen grundar sig på tillgängliga vetenskapliga bevis och nationell god praxis inom rehabilitering. För rehabiliteringen måste man sätta upp realistiska, konkreta samt mätbara kort- och långsiktiga mål.
För barn vars vardagliga funktionsförmåga begränsas av problem med motorik eller tal kan man enligt behov ordna individuell tal-, fysio- eller ergoterapi. Det är också viktigt att vägleda barnets närmaste omgivning (familj, daghem, skola) i hur de ska fungera med barnet, och hur de kan stöda barnets motorik.
Medicinsk rehabilitering för små barn utförs ofta som individuell rehabilitering, såsom fysioterapi, talterapi eller ergoterapi. Terapin kan ges av en kommunal eller privat tal-, ergo- eller fysioterapeut.
FPA ordnar krävande medicinsk rehabilitering för barn som på grund av sin sjukdom eller skada är begränsade i sina prestationer eller sitt deltagande, vilket orsakar betydande svårigheter med att delta och prestera hemma, i daghemmet eller skolan.