Gå till sidans innehåll

Snabbmaten lockar

"Pizza, hamburgare, pommes frites, läsk..." Frestande mat, även om vi vet att de är dåliga val. Ändå äter vi snabbmat. Varför?

Det finns några förklaringar till suget efter snabbmat. För det första äts snabbmat ofta i en trevlig situation och i trevligt sällskap, vilket gör att bara åsynen av snabbmat får en att minnas känslan av trevlig samvaro. Lekplatsen på snabbmatsrestauranger har till uppgift att ge små barn ett minne av att det är roligt på snabbmatsrestaurangen.

För det andra utvecklar snabbmatsindustrin produkter som ger upphov till särskilt många känslor av välbehag i hjärnan. Hjärnans belöningssystem aktiveras särskilt när vi äter mat som innehåller både fett och kolhydrater. Halterna av salt, kolhydrater och fett i snabbmat har därför övervägts noga. Snabbmatens struktur är också noggrant utformad för att tillfredsställa hjärnan. Man försöker till och med påverka utsöndringen av saliv genom att skapa vissa typer av mat.

För det tredje är snabbmat snabb och lättillgänglig. Den är billig och mycket lätt att äta.

Det är naturligtvis tillåtet att äta alla typer av mat, även snabbmat. Om man äter snabbmat ett par gånger om året spelar det ingen roll vad man väljer att äta. Om man vill äta snabbmat flera gånger i månaden lönar det sig att göra portionerna lättare. Ibland måste man helt enkelt minska på snabbmaten.

Så här kan man göra snabbmaten lättare

  • Måttlig portionsstorlek. En större portion för en euro till – nej tack!

  • Drycken ska vara sockerfri.

  • I stället för pommes frites kan man åtminstone ibland välja en sallad eller morötter. En del av familjen eller kompisgänget tar pommes frites, en del tar morötterna, men ni delar på dem.

Ju mer sällan man äter snabbmat, desto mindre är suget efter den. Försök att äta hemlagad mat i en månad och ni kommer att märka att suget efter snabbmat minskar.

Uppdaterad 10.2.2023