Gå till sidans innehåll

Nötallergi

Äkta nötallergi är globalt sett en viktig orsak till en allvarlig allergisk matreaktion. I Finland är det mycket vanligt med korsallergi för björkpollen och nötter som bara orsakar milda symtom.

Det finns två typer av nötallergi: lindrig korsallergi med björk och äkta nötallergi. Det finns liknande proteiner i björkpollen och i många nötter, och tester visar att 80 % av björkallergiker är känsliga för hasselnöt, 70 % för mandel och 60 % för jordnöt. Men det är bara få som får svåra symtom av nötter.

Äkta nötallergi är mycket ovanligare. Bara 0,5–1 % beräknas ha svår nötallergi som gör att redan en mycket liten mängd nöt kan orsaka en allvarlig reaktion. Vid allvarlig nötallergi är det ytterst viktigt att omsorgsfullt undvika nötter och ha en ändamålsenlig reservmedicin.

Barn med nötallergi ska också undvika produkter med märkningen ”kan innehålla nötter”. Svårt nötallergiska ska också alltid ha med sig en adrenalinspruta. Lyckligtvis är det få som är svårt allergisk mot många olika nötsorter.

Äkta nötallergi kan särskiljas från korsallergi med hjälp av blodprov (allergenkomponentundersökning). Med hjälp av blodprov kan läkaren också undersöka om barnet är svårt allergiskt bara mot t.ex. jordnötter och alltså kan äta andra nötter riskfritt. Med hudpricktest går det att särskilja korsallergi från svår nötallergi.

Uppdaterad 2.10.2017