
Symtomen på korsallergi i mun och svalg är som starkast under pollensäsongen. Vanligtvis är symtomen på korsallergi milda. Korsallergisymtom uppträder oftast hos personer med björkallergi
från vissa råa grönsaker
frukter
kryddor
nötter.
Korsallergenerna i grönsaker är svaga allergener och tål inte upphettning eller matsmältningskanalens syror och enzymer. Därför kan personer med korsallergi vanligtvis äta grönsaker som orsakar symtom när de är tillagade.
Många grönsaker innehåller proteiner som liknar björkpollen. Barn med björkallergi har ett försvarssystem som felaktigt tror att proteinet i grönsaker är björkpollen.
På grund av detta fenomen ses många positiva reaktioner på grönsaker, kryddor och nötter i allergitester hos personer med björkallergi. Testning av dessa så kallade korsreagerande livsmedel rekommenderas inte, eftersom de inte kan förutsäga förekomsten av symtom. Livsmedel kan användas om de ej orsakar besvärande symtom.