Gå till sidans innehåll

Korsallergier hos barn

Många barn med pollenallergi får klåda i mun och svalg av råa frukter och grönsaker. Däremot orsakar upphettade grönsaker vanligtvis inga symtom.

Symtomen på korsallergi i mun och svalg är som starkast under pollensäsongen. Vanligtvis är symtomen på korsallergi milda. Korsallergisymtom uppträder oftast hos personer med björkallergi

  • från vissa råa grönsaker

  • frukter

  • kryddor

  • nötter.

Korsallergenerna i grönsaker är svaga allergener och tål inte upphettning eller matsmältningskanalens syror och enzymer. Därför kan personer med korsallergi vanligtvis äta grönsaker som orsakar symtom när de är tillagade.

Många grönsaker innehåller proteiner som liknar björkpollen. Barn med björkallergi har ett försvarssystem som felaktigt tror att proteinet i grönsaker är björkpollen.

På grund av detta fenomen ses många positiva reaktioner på grönsaker, kryddor och nötter i allergitester hos personer med björkallergi. Testning av dessa så kallade korsreagerande livsmedel rekommenderas inte, eftersom de inte kan förutsäga förekomsten av symtom. Livsmedel kan användas om de ej orsakar besvärande symtom.

Uppdaterad 9.6.2025