Gå till sidans innehåll

Kostbehandling för barn och unga under nedsatt motståndskraft (AVA)

När motståndskraften på grund av cancerbehandlingarna är dålig, tar man i bruk AVA-dieten som tar särskild hänsyn till hygienen. Antalet skadliga mikrober minimeras.

Hos barn och unga försvagas motståndskraften avsevärt i samband med en intensiv cytostatikabehandling och stamcellstransplantation. Då är man tvungen att ta särskild hänsyn till matens mikrobiologiska säkerhet och ta i bruk den så kallade AVA-dieten som används vid försvagad motståndskraft. I AVA-dieten har antalet skadliga mikrober i maten minimerats.

Ett viktigt mål är också att trygga en tillräcklig näringstillförsel. Dieten fortsätter under hela behandlingen tills det gått 1–2 månader sedan den intravenösa cytostatikabehandlingen avslutats eller enligt läkarens bedömning.

När barnet har en nedsatt motståndskraft fäster man särskild uppmärksamhet både på avdelningen och hemma vid valet av mat samt hygienen i hanteringen, tillredningen och förvaringen av mat. Ur kosten tas bort de födoämnen som ger upphov till risk för skadliga bakterier (listeri eller salmonella), virus (noro), mögel eller jäst. Näringsterapeuten ger mer information och skriftliga anvisningar om näringsbehandling vid en intensiv cytostatikabehandling samt i samband med autologiskt stamcellsstöd och allogen benmärgstransplantation.

 • Sura drycker, till exempel juicer, läskedrycker och smaksatta mineralvatten, kan irritera matstrupen och tarmarna. I denna situation används de endast i liten mängd eller utspädda med vatten.

 • Behandlingen kan orsaka att mjölksockret tillfälligt inte absorberas, varvid man kan pröva laktosfattiga eller laktosfria mjölkprodukter för att lindra diarré eller magbesvär.

 • I behandlingen hemma ges vitamin- och mineralämnespreparat utan järn, eftersom patienten ofta får extra järn i kroppen till följd av transfusioner av röda blodkroppar. Behovet av D-vitamin och kalciumpreparat bedöms individuellt. Under kortisonbehandlingen (prednisolon) behövs ofta kalcium- och D-vitaminpreparat. Fiskoljepreparat rekommenderas inte, eftersom behandlingen orsakar en ökad blödningsbenägenhet. Kom överens med läkaren eller näringsterapeuten om användningen av näringspreparat.

När barnet har en nedsatt motståndskraft fäster man särskild uppmärksamhet vid valet av mat samt hygienen i hanteringen, tillredningen och förvaringen av mat.

 • Händerna ska alltid tvättas omsorgsfullt innan man hanterar och lagar mat samt före måltider.

 • I dieten används förstklassiga livsmedel. I mjölk- och köttprodukter prioriteras livsmedel som tillverkats i finländska eller nordiska stora produktionsanläggningar med bra egenkontroll.

 • Endast sådana maträtter och drycker serveras vars bäst före- eller sista användningsdag-märkning gäller.

 • Uppföljningen av matens serveringstemperaturer är särskilt viktigt, dvs. het mat serveras het och kall mat kall.

 • Temperaturen i kylskåpet ska vara +2–5 °C, detta kontrolleras med en temperaturmätare. Kylskåpet rengörs regelbundet och gammal mat tas bort.

 • Halvfabrikat och färdigmat värms upp i mikrovågsugnen genom att röra om maten emellanåt så att den blir ångande het, dvs. minst 75 grader.

 • Om en större mängd mat tillreds på en gång för flera måltider avsvalnas den heta maten snabbt i kallt vatten och portioneras i små, till exempel en halv liters burkar. Under avsvalningen rörs maten om några gånger. Den avsvalnade maten placeras i kylskåpet eller frysen. Endast en portion av maten värms upp.

 • Hemma tinas frysvarorna upp i kylskåpet eller i mikrovågsugnen med smältningsfunktionen.

 • Undvik produkter som säljs i butikerna med självbetjäning. Favorisera förpackade livsmedel, till exempel torkad frukt och bär, godis, glass, bröd och bakverk, charkuterier.

Se i pdf-tabellen vilka födoämnen är lämpliga och vilka födoämnen det är bra att undvika under nedsatt motståndskraft. Tabellen är på finska.

I regel inga begränsningar, förutom när det gäller probiotiska preparat som innehåller rikligt med mjölksyrabakterier och livsmedel med tillsatt probiotika. Utöver detta följs en god mathygien.

Att avsluta kostbegränsningar (AVA) är möjligt också efter en sen intensifieringsfas hos patienter som vårdas med ett lågrisk-ALL-behandlingsprotokoll samt efter den andra sena intensifieringsfasen hos patienter som vårdas med ett medelrisk-behandlingsprotokoll.

Födoämnen som ska undvikas i kosten med underhållsbehandling

Födoämnesgrupp

Ska undvikas

Probiotiska preparat

Probiotiska preparat och livsmedel med tillsatt probiotika - Arlas Got guts och Luonto + - Danones Actimel- och Activia - Pirkka yoghurtdryck L.Casei - Rainbows drickyoghurt med bär L.Casei, L.Casei-drickyoghurt med persika-passionsfrukt och L.Casei-drickyoghurt med jordgubbar - Valios Gefilus- och Olo-produkter samt Play-drickyoghurt.

Yoghurtliknande växtbaserade produkter såsom Alpro, Mö, Oddly Good, Yosa.

Uppdaterad 26.10.2022