Lapsilla ja nuorilla vastustuskyky heikkenee merkittävästi intensiivisen solunsalpaajahoidon ja kantasolusiirron yhteydessä. Tällöin ruoan mikrobiologiseen turvallisuuteen joudutaan kiinnittämään erityistä huomiota ja käyttöön otetaan alentuneen vastustuskyvyn aikainen ruokavalio eli AVA-ruokavalio. AVA-ruokavaliossa haitallisten mikrobien määrä on minimoitu.
Myös riittävän ravitsemuksen turvaaminen on tärkeä tavoite. Ruokavaliota jatketaan koko hoidon ajan siihen asti, kunnes on kulunut 1–2 kuukautta suonensisäisen solusalpaajahoidon loppumisesta, tai lääkärin harkinnan mukaan.
Kun lapsen vastustuskyky on alentunut, ruoanvalintaan sekä puhtauteen ruoan käsittelyssä, valmistuksessa ja säilytyksessä kiinnitetään erityistä huomiota osastolla ja kotona. Ruokavaliosta poistetaan ne ruoka-aineet, joiden mukana on riski saada haitallisia bakteereja (listeria tai salmonella), viruksia (noro), homeita tai hiivoja. Ravitsemusterapeutilta saa lisätietoa ja kirjalliset ohjeet ravitsemushoidosta intensiivisessä solunsalpaajahoidossa sekä autologiseen kantasolutukeen ja allogeeniseen luuytimen vaihtoon liittyen.