Monipistoshoito

Yksi tyypin 1 diabeteksen hoitomuodoista on monipistoshoito, jossa insuliini pistetään useita kertoja päivässä ihon alle insuliinikynällä.

Monipistoshoidossa pitkävaikutteista insuliinia pistetään yhdestä kahteen kertaan päivässä. Perusinsuliinin eli pitkävaikutteisen insuliinin tarkoitus on pitää veren glukoositaso normaalina aterioiden välillä. Käytössä on vaikutusajaltaan erilaisia insuliineja. Perusinsuliinin määrä on yleensä 30–50 % insuliinin kokonaismäärästä.

Aterioita edeltävästi laitetaan ateriainsuliinia. Insuliiniannokset ovat aina yksilöllisiä. Yleensä ateriainsuliinina käytetään nopeavaikutteista insuliinia, joita on useita erilaisia, ja joiden vaikutusajat eivät juuri eroa toisistaan. Insuliini annostellaan ihon alle erillisellä insuliinikynällä.

Lapsi tai nuori kannattaa ottaa mukaan omaan hoitoonsa ikätasoisesti. Jo pieni lapsi voi osallistua insuliinin pistämiseen pistospaikan ohjatulla valinnalla tai insuliinikynän painamisella. Usein esikoululaiset tai ensiluokkalaiset haluavat jo pistää itse, vaikka luonnollisesti tarvitsevat vielä aikuisen tukea pistostilanteessa.

Insuliinin pistäminen voi aluksi jännittää. Usein jännitys vähenee, kun harjoittelu aloitetaan heti alkuhoidon aikana osastolla. Pistämisestä puhuminen, lapsen ja nuoren ajatusten kuunteleminen ja rauhallisen ilmapiirin luominen tuovat usein helpotusta tilanteeseen.

Insuliinin pistäminen

Insuliini pistetään vatsan, reiden tai pakaran alueelle. Jotta insuliini imeytyy oikealla tavalla, on tärkeää vaihtaa pistoskohtaa joka kerta kun pistetään.

Videolla kerrotaan, miten insuliini pistetään.


 

Kyllä

Päivitetty  12.10.2021