Keskosvauvan perushoito

Keskosvauvan hoidossa noudatetaan samoja perusperiaatteita kuin täysiaikaisen vauvankin kanssa. Keskosena syntynyt vauva hyötyy rutiineista ja voi tarvita enemmän aikaa uusiin tilanteisiin totuttautumiseen.

Keskosena syntyneet vauvat tarvitsevat hellää hoitoa: vauvaa kannattaa pitää paljon sylissä. Kodin normaaleja ääniä ei tarvitse vaimentaa. Sairaalasta kotiutumisen jälkeen vauvaa voidaan hoitaa kotona entistä enemmän vauvan oman rytmin mukaan eli vauvantahtisesti vauvan viestejä havainnoiden ja huomioiden. Tärkeimpiä asioita ovat riittävä ravitsemus, puhtaus ja läheisyys. Vauvaa käsitellään lempein ja rauhallisin ottein, jotta vauva ehtii virittäytyä mukaan muuttuviin tilanteisiin.

Arkirutiinit luovat keskoselle turvallisuuden tunteen. Rutiinit tekevät elämän ennustettavammaksi, ja niiden avulla lapsi oppii vähitellen suunnittelemaan toimiaan niin, että hänen toiveisiinsa vastataan. Arkisissa hoitotilanteissa vauvan kehonhallinta vahvistuu, kun häntä käsitellään monipuolisesti.

Haitarin otsikkotaso2
Ihon hoito

Vauvan ihon kuntoa seurataan päivittäin. Terveelle iholle riittää pesu ja kuivaus. Kuivaa ihoa voi tarvittaessa rasvata apteekista saatavilla perusvoiteilla.

Navan hoito

Vauvan voi kylvettää, vaikka napavarsi ei ole irronnut. Kylvyn jälkeen navanpohja kuivataan huolellisesti pumpulipuikolla, koska bakteerit ja sienet viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Navan kuivana pitäminen on riittävä toimenpide, jos napa ei ole tulehtunut. Toisinaan navanpohjaan voi kehittyä "napasieni" eli granulaatio, joka yleensä paranee itsestään. Navan tilannetta voidaan arvioida tarvittaessa neuvolassa tai lastenlääkärin vastaanotolla.

Mikäli navasta lähtee voimakasta hajua tai se erittää runsaasti, käytetään navan puhdistamiseen kirvelemätöntä desinfiointiainetta.

Jos havaitaan seuraavia oireita, pitää vauva viedä heti lääkärin arvioon, sillä navan paikallinen tulehdus voi levitä yleistulehdukseksi.

  • navan reunojen punoittaminen
  • kuumottava navanseutu
  • liekin mallisen punoittavan kolmion nouseminen iholla kohti rintaa.
Suun hoito

Sammas eli suun hiivasieni-infektio on melko yleinen pienillä imeväisillä. Sammas näkyy vaaleina läiskinä kielen ja suun limakalvoilla. Sammas paranee yleensä itsestään. Kotihoitona kieltä voidaan sivellä puolukka- tai sitruunamehuun kostutetulla pumpulipuikolla tai kielen päälle voidaan laittaa pari tippaa mehua. Neuvolasta voi kysyä tarkempia ohjeita. Jos oireilu pitkittyy, sammas kannattaa hoitaa reseptillä saatavalla paikallislääkkeellä.

Mikäli äiti lypsää maitoa, käyttää rintakumia tai vauva saa maitoa tuttipullosta, tulee välineiden puhdistukseen kiinnittää erityistä huomiota.

Silmien puhdistus

Silmien puhdistus tapahtuu puhtaalla, hanaveteen kostutetulla taitoksella silmän ulkonurkasta sisänurkkaan päin. Tarvittaessa silmät kuivataan samalla tekniikalla. Molempiin silmiin käytetään omaa taitosta. Taitoksia voi ostaa apteekeista.

Jos vauvan silmät rähmivät ja oireilu jatkuu huolellisesta puhdistamisesta huolimatta, tulee vauva viedä terveydenhoitajan tai lääkärin arvioon.

Pepun pesu

Pepun pesu onnistuu hyvin hanan alla siten, että vauva on aikuisen käsivarrella vatsallaan. Käsi laitetaan vauvan rintakehän alle ja otetaan tukeva ote vastakkaisesta olkavarresta. Puhdistusliinoja voi käyttää silloin, kun hanapesulle ei pääse. Kotona suositellaan hanapesua, mutta pelkän pissavaipan vaihdon yhteydessä ei aina ole välttämätöntä tehdä pesua.

Kylvetys

Keskosvauvaa kylvetettäessä käytetään kädenlämpöistä, noin 37–38-asteista vettä. Näkyvät eritteet huuhdellaan hanan alla ennen vauvan laittoa ammeeseen.

Mikäli vauvalla on napatynkä tallella, se kuivataan erityisen huolellisesti kylvyn jälkeen. Kylvetyksen aikana ja sen jälkeen on huolehdittava, ettei vauva pääse kylmettymään. Pesujen yhteydessä kannattaa tarkastaa herkästi hautuvat alueet, kuten korvantaukset, kaula-, nivus- ja kainalotaipeet. Näiden alueiden kuivaaminen on myös tärkeää. Kuivaaminen tehdään hellästi painelemalla hankaamista välttäen. Päänahka kuivataan pyörivin kevyesti hankaavin liikkein, jolloin mahdollinen karsta saadaan irtoamaan.

Tutin käyttö

Kaikilla vauvoilla, myös keskosilla, on synnynnäinen tarve imeä. Tarpeen suuruus vaihtelee yksilöllisesti. Monesti jo sairaalahoidon aikana vauva on harjoitellut tutin imemistä, joka on valmistanut vauvaa ravintoimemiseen. Tutin käyttö voi myös suojata kätkytkuolemalta.

vastasyntynyt; vauva; perushoito; keskonen

Kyllä

Päivitetty  5.1.2023