Siirry sivun sisältöön

Riisitauti

Riisitauti on lapsen luuston sairaus, joka yleensä johtuu D-vitamiinin puutteesta. Lapsilla on myös harvinaisia aineenvaihdunnan sairauksia, joissa D-vitamiinin imeytyminen tai vaikutus häiriintyy.

Riisitaudin oireet ovat kolmivaiheiset. Alkuvaiheessa voi esiintyä lyhytkestoinen, oireita aiheuttava matalan kalsiumin vaihe, jonka korjaa lisääntynyt lisäkilpirauhashormonin eritys ja luuston kalsiumvarastojen hyväksikäyttö. Elimistön luustossa olevien kalkkivarastojen ehtyessä kalsiumpitoisuus laskee uudelleen aiheuttaen oireita. Tavallisia oireita ovat pituuskasvun hidastuminen, lihasheikkous, väsymys, kouristukset, hidastunut motorinen kehitys, infektioherkkyys, luiden pehmeys ja murtuma-alttius sekä aukileiden hidastunut luutuminen.

Tyypilliset röntgenkuvamuutokset ja laboratoriokokeissa pienentynyt tai viitealueen alarajoilla oleva seerumin kalsiumpitoisuus, pienentynyt seerumin fosfaattipitoisuus, suurentunut alkalisen fosfataasin aktiivisuus ja pienentynyt kalsiumin eritys virtsaan viittaavat riisitautiin. Laboratoriokokeista voidaan myös nähdä, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus on pienentynyt, ja tilanteeseen liittyvän lisäkilpirauhasen liikatoiminnan merkkinä parathormonin pitoisuus on suurentunut.

D-vitamiinin anto alkuvaiheessa moninkertaisella annoksella suosituksen mukaiseen päiväannokseen nähden. Jatkohoito suosituksen mukaisella D-vitamiiniannoksella. Kalsium- ja fosfaattivajeen korjaus hoidon alkaessa.

Liikunta ja monipuolinen ravitsemus. Hoito-ohjeiden tarkka noudattaminen sekä D-vitamiinin ja kalkin saannista huolehtiminen.

Normaali rokotusohjelma ellei D-vitamiinivajeen syynä ole jokin toinen sairaus. Kysy asiasta hoitavalta lääkäriltäsi.

Päivitetty 29.1.2019