Siirry sivun sisältöön

Milloin lapsen atooppinen ihottuma vaatii lääkäriä?

Lievän atooppisen ihottuman diagnoosi asetetaan yleensä perusterveydenhuollossa, kuten esimerkiksi neuvolassa. Tarvittaessa perusterveydenhuollosta tehdään lähete ihotautien erikoislääkärille.

Lieviä paikallisia iho-oireita (ihon kuivuus ja pinnallinen vähäinen ihottuma) voi hoitaa kotona, apteekista ilman reseptiä saatavalla perusvoiteella sekä tarvittaessa 1 %:lla hydrokortisonivoiteella 3–7 päivän hoitojaksoina. Mikäli ihottuma laajenee tai pahenee, on syytä hakeutua neuvolaan tai lääkäriin. Atooppisen ihottuman diagnoosi tehdään oireiden perusteella yleensä perusterveydenhuollossa. Siellä hoitohenkilökunta ja lääkäri suunnittelevat ja ohjaavat ihon paikallishoidon.

Tarvittaessa lääkäri konsultoi tai tekee lähetteen erikoislääkärille, jos atooppinen ihottuma on laaja-alainen ja vaikeahoitoinen. Samoin erikoislääkärin arvio on tarpeen, jos iho oireilee jatkuvasta säännöllisestä rasvauksesta huolimatta eikä jaksottain käytettävä 1 % hydrokortisonivoide saa ihoa riittävästi rauhoittumaan.

Lääkärin harkinnan mukaan lapsille voidaan käyttää myös keskivahvoja kortisonivoiteita tai ns. kalsineuriinin estäjiä. Kalsineuriinin estäjiä voidaan annostella kaikille ihoalueille, mutta keskivahvoja kortisonivoiteita ei yleensä käytetä ohuille ihoalueille kuten kasvoille tai kaulalle. Lapsilla vahvoja kortisonivoiteita käytetään vain erikoistilanteissa erikoislääkärin määräämänä.

Päivitetty 2.10.2017