Videolla neuvotaan, miten tunneloitu keskuslaskimokatetri huuhdellaan kotioloissa. Noudatathan aina sairaalasta saamiasi ohjeita, jotka voivat poiketa videolla kerrotuista ohjeista.
Videolla neuvotaan, miten tunneloitu keskuslaskimokatetri huuhdellaan kotioloissa. Tässä videossa potilaan katetrissa on venttiilitulppa eli neulaton yhdistäjä. Noudatathan aina sairaalasta saamiasi ohjeita, jotka voivat poiketa videolla kerrotuista ohjeista.
TKLK:n huuhtelu suoritetaan 5–7 vuorokauden välein, tarvittaessa useammin. Hyvän huuhtelun avulla katetri pidetään käyttökunnossa ja ehkäistään sen tukkeutumista. Vanhemmille pyritään opettamaan huuhtelu sairaalajaksojen tai poliklinikkakäyntien yhteydessä.
Hoitotila olisi hyvä valita niin, että se olisi mahdollisimman puhdas ja rauhallinen. Lapsi joko istuu tai on makuuasennossa TKLK:n huuhtelemisen ajan. Tarvittaessa toinen aikuinen pitää lasta paikoillaan, jotta ei pääse sattumaan tilanteita, joissa katetri voisi esimerkiksi irrota kokonaan.
Ennen huuhtelua kädet tulee pestä hyvin saippualla ja käyttää käsidesiä.
Valmistele tarvikkeet (NaCl- valmisruisku 10 ml ja hepariiniliuosta (100KY/ML) 5 ml) valmiiksi ruiskuihin. Pidä ruiskut omissa suojapapereissaan. Aseta tarvikkeet puhtaalle alustalle.
Puhdista katetrin pää korkin poistamisen jälkeen hoitoyksiköstä määrätyllä puhdistusliuoksella kostutetulla taitoksella.
Aseta NaCl-ruisku katetrin päähän, avaa lukko ja huuhtele katetri eli tyhjennä ruiskun sisältö katetriin. Sulje lukko ja vaihda hepariiniruiskuun. Huuhtele katetri hepariiniliuoksella 3–5 ml. Samalla kun olet vielä painamassa hepariinia katetriin, sulje lukko. Näin estät veren virtaamisen takaisin katetriin ja asetat positiivisen paineen katetriin. Se auttaa katetria pysymään paremmin käyttökuntoisena.
Puhdista vielä katetrin pää hoitoyksiköstä määrätyllä puhdistusliuoksella kostutetulla taitoksella ja aseta puhdas korkki.
Muista koko huuhtelun ajan hyvä aseptiikka: varmista siis, että korkiton katetrin pää, sekä ruiskut ja korkki pysyvät koko ajan puhtaina.