Siirry sivun sisältöön

Polven luu-rustotulehdus (osteochondritis dissecans)

Polven luu-rustotulehdus eli osteochondritis dissecans aiheuttaa polvivaivaa lapsille ja erityisesti urheileville nuorille.

Magneettikuvassa näkyy reisiluun alaosassa, polven nivelpinnalla sijaitseva luu-rustotulehduspesäke.

Osteochondritis dissecans -sairaudessa rustonalainen luukappale irtoaa alustastaan. Häiriön syy on tuntematon. Tautia esiintyy pojilla useammin kuin tytöillä. Oirekuva voi parantua itsestään kasvun myötä, joissakin tapauksissa voidaan harkita toimenpiteitä.

Oireet ja löydökset

Oireet voivat vaihdella oireettomasta kipeään lukko-oireilevaan polveen. Polvikipua voi esiintyä erityisesti rasituksessa ja polven tietyissä liikkeissä (esimerkiksi koukistettaessa polvea). Luu-rustopala voi myös irrota polvinivelen sisään, jolloin oireina voi olla kivun lisäksi turvotusta polvessa sekä polven lukko-oiretta.

Toteaminen

Diagnoosi ja hoitomuodon valinta perustuvat lääkärin tekemään polven tutkimukseen sekä tapauskohtaisesti harkittaviin kuvantamistutkimuksiin (röntgentutkimus ja / tai magneettitutkimus).

Hoito ja itsehoito

Hoidon tavoitteena on, että irtoamassa oleva luu-rustokappale luutuisi ja kiinnittyisi. Tällöin myös mahdollisesta irtoamisesta aiheutuva myöhempi polven kulumariski vähenisi. Alakouluikäisillä lapsilla hoidoksi riittää usein rasituksen vähentäminen. Erityisesti juoksemista ja hyppimistä tulisi rajoittaa useamman kuukauden ajaksi. Mikäli luu-rustokappale ei rasituksen vähentämisestä huolimatta seurannan aikana kiinnity, voidaan luu-rustokappaleen luutumista pyrkiä edistämään tähystysleikkauksella tai magneettiohjatun kuvantamisen avulla tehdyssä toimenpiteessä. Mikäli polvessa todetaan jo irronnut luu-rustokappale, voidaan se tähystysleikkauksella mahdollisuuksien mukaan joko kiinnittää tai poistaa.

Päivitetty 1.2.2023