Siirry sivun sisältöön

Röntgentutkimuksia - Lastenendokrinologin vastaanotolla

Luustoiän määrittäminen röntgenkuvasta on tavallisin röntgentutkimus lastenendokrinologin vastaanotolla. Jos epäillään aivolisäkkeen toimintahäiriötä, pään alueen magneettitutkimus on tarpeen.

Lue lisää röntgentutkimuksista:

Luustoikä määritetään vasemmasta kädestä otettavan röntgenkuvan perusteella. Luuston yleistä kehittymistä ja luiden luutumisastetta arvioidaan vertailukuvaston avulla. Arvion perusteella määritetään kasvupotentiaali. Jos luun kypsyminen on kalenteri-ikää edellä, luu on kypsynyt ennenaikaisesti, ja aikuispituusennuste on sen hetkistä suhteellista pituutta pienempi. Jos taas luusto on kypsynyt hitaammin, aikuispituusennuste on päinvastoin suurempi.

Pään magneettitutkimuksen tarkoituksena on arvioida erityisesti aivolisäkkeen aluetta. Monet tämän alueen kasvaimet tai rakennepoikkeavuudet voivat johtaa hormonitoiminnan häiriöihin.

Pitkien luiden röntgentutkimuksella voidaan arvioida luuston yleistä kehitystä, luutumista ja mittasuhteita, jos epäillään harvinaisista luuston kehityshäiriötä (luustodysplasia). Tutkimukseen yhdistetään usein muidenkin luisten osien tutkimuksia.