Rakkoekstrofian ja epispadian toteaminen ja tutkiminen

Rakkoekstrofia- ja epispadiadiagnoosit tehdään tai varmistetaan useimmiten vastasyntyneenä. Diagnoosin jälkeen varmistetaan, ettei potilaalla ole rakennepoikkeavuuksia muissa elimissä. Muut poikkeavuudet eivät kuitenkaan ole yleisiä.

​Nykyään suurin osa rakkoekstrofioista todetaan jo ennen syntymää ultraäänitutkimuksella. Rakkoekstrofia ei vaikuta synnytystavan valintaan. Vastasyntyneellä avoin rakkolevy suojataan sopivalla peittomateriaalilla ja lapselle järjestetään tarvittavat tutkimukset. Näitä ovat ainakin keuhkojen ja vatsan alueen röntgen ja vatsan ultraäänitutkimus sisäelinten kunnon tarkistamiseksi sekä useimmiten myös sydämen ultraäänitutkimus. Myöhemmässä vaiheessa, yleensä sulkuleikkauksesta toipumisen jälkeen, tehdään lonkkien tutkimus.

Epispadiaa ei yleensä kyetä havaitsemaan sikiöaikana. Virtsaputken ylähalkio pojalla todetaan yleensä vastasyntyneenä. Joskus harvoin ylähalkiossa pojan esinahka on saattanut sulkeutua, jolloin potilaalla todetaan yleensä piilopenis, jossa penis näyttää kovin pieneltä ja on ikään kuin piilossa vatsanpeitteitten alla. Epispadia todetaan, kun piilopenistä tai vaikeaa kastelua aletaan hoitaa. Useimmilla pojilla piilopenikseen ei kuitenkaan liity mitään peniksen rakennepoikkeavuutta ja useimmiten piilopenis korjautuu itsestään lapsen kasvaessa.

Tytöillä epispadia on tunnistettavissa sukupuolielinten tutkimuksessa, mutta päällepäin löydös on yleensä niin lievä, että se jää helposti aluksi havaitsematta tai harvinaisuutensa takia tunnistamatta. Tyypillisesti tytön epispadia todetaan, kun tutkitaan epätavallisen voimakasta, lähinnä ponnistamiseen liittyvää kastelua.

virtsatiet; siitin; sukupuolielimet; virtsarakko; lapsi

Kyllä

Päivitetty  16.6.2021