Siirry sivun sisältöön

Palovamma lapsella tai nuorella

Pieniä lieviä palovammoja voi hoitaa kotona. Jos lapsi on alle vuoden ikäinen tai palovamma on esimerkiksi kämmentä suurempi, tulee ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Lasten palovammat aiheutuvat yleisimmin kuuman nesteen, kuten veden, kahvin tai maidon, kaatuessa iholle. Osa palovammoista syntyy kosketuksesta kuumaan esineeseen, esimerkiksi saunan kiukaaseen tai keittiön lieteen, jolloin aiheutuu syvemmälle ulottuva vamma.

Ensiapuna kotona on palovamman viilennys haalealla, ei kuitenkaan kylmällä, vedellä vähintään 20 minuutin ajan. Lapsen kylmettämistä on varottava, mikäli vamma-alue on suurempi. Viileä vesi helpottaa myös kipua. Jo pienikin palovamma on lapselle kivulias ja kipulääkkeeksi voi antaa lasten kuume- tai kipulääkkeitä.

Palovammaan ei pidä omatoimisesti laittaa voiteita. Suihkuttelun jälkeen se pitää suojata puhtaalla taitoksella. Mikäli alueelle nousee alle sormenpään kokoisia pieniä rakkuloita, niitä ei tarvitse puhkaista, vaan uusi iho kasvaa rakkulan alla. Jos palovamma-alueelle nousee isoja rakkuloita, kannattaa palovammaa käydä näyttämässä lääkärille.

Pienet vammat voi hoitaa kotona. Haavaa suihkutetaan päivittäin. Suihkuttelun jälkeen haavan päälle laitetaan apteekista saatavaa Mepitel-kalvoa tai Sofratulle- tai Unitulle-rasvalappua tai muuta vastaavaa tuotetta, jonka päälle laitetaan kuivat taitokset. Tuore palovamma erittää kirkasta kudosnestettä alkuvaiheessa. Taitoksia tulee laittaa niin paksulti, etteivät ne kastu läpi ja aiheuta tulehdusvaara. Laastaria tai muita tiiviitä taitoksia ei ole hautumisen takia hyvä käyttää. Saunaa ja kylpyä pitää välttää vamman paranemisen aikana.

Yhteys terveydenhuoltoon

Hiemankin suuremmat palovammat eli lapsen kämmenen kokoiset tai sitä suuremmat sekä kasvojen, käsien, jalkaterien ja sukupuolielinten palovammat on syytä näyttää lääkärille. Kaikki alle 1-vuotiaan palovammat on näytettävä lääkärille.

Seuranta

Palovamman seurannassa on huomioitava mahdollisen tulehduksen merkit: märkäinen, haiseva erite, kuume, tykyttävä kipu, joka lisääntyy alkuvaiheen jälkeen. Mikäli tulehduksen merkkejä ilmenee, tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai omalle terveysasemalle.

Päivitetty 14.3.2022