Siirry sivun sisältöön

Lapsen ja nuoren suun ja hampaiden hoito kantasolusiirtohoidon aikana

Hampaita ja suuta on hoidettava huolellisesti koko kantasolusiirtoon liittyvän hoitojakson ajan.

Aamuin illoin tapahtuva hampaiden harjaus ja suun säännöllinen huuhtelu vedellä tai keittosuolaliuoksella ovat tarpeen kantasolusiirron esihoitojen aikana. Esihoitojen aikana noudatetaan syövän alkuhoidon ja solunsalpaajahoidon aikaista suun ja hampaiden hoito-ohjetta.

Kantasolusiirtopäivästä alkaen hampaat harjataan hammastahnan sijaan klooriheksidiinigeelillä, joka puhdistaa tehokkaammin hampaita ja suuta (esimerkiksi GUM Paroex®-geeli tai Cervitec Gel® ). Suuta purskutellaan mahdollisimman usein keittosuolaliuoksella tai vedellä.

Jos suun limakalvot rikkoutuvat tai suu kipeytyy, hampaiden harjaus vaihdetaan penslaukseen vihreillä vaahtomuovitikuilla. Tehostettua suunhoitoa jatketaan noin kuukauden ajan kantasolusiirrosta ja sen jälkeen palataan normaaliin suunhoitoon suun kunnon mukaan. Kantasolusiirtopotilaan suuongelmat hoidetaan aina yksilöllisesti kunkin potilaan tilanne huomioon ottaen.

Jos potilaan suu on kipeytynyt aiemmilla hoitojaksoilla, tehostetun suunhoidon lisäksi voidaan ennaltaehkäisevästi käyttää laserhoitoa, joka voidaan aloittaa myös suun limakalvojen rikkouduttua. Laserhoidolla voidaan lievittää erilaisia suun limakalvon oireita. Hoito on kivutonta, mutta se vaatii potilaalta yhteistyötaitoja. Potilaan on osattava olla paikoillaan hoidon ajan. Hoidon aikana käytetään suojalaseja. Hammaslääkäri arvioi hoidossa käytettävän energiamäärän suun kunnon mukaan ja suorittaa hoidon.

Päivitetty 26.10.2022