Siirry sivun sisältöön

Kuvantamistutkimukset lapsen ja nuoren syövän diagnosoinnissa

Kuvantamistutkimukset ovat avainasemassa miltei kaikkien syöpien toteamisessa.

Jos sairauden epäily herää poikkeavasta patista jossain päin kehoa, ensimmäisenä tehdään yleensä kyseisen alueen ultraäänitutkimus. Jos epäillään luukasvainta, tehdään röntgenkuvaus.

Jos epäily pahanlaatuisesta kasvaimesta on vahva, tehdään ensivaiheessa myös keuhkokuvaus ja vatsan ultraäänitutkimus, joilla selvitetään kasvaimen mahdollista levinneisyyttä. Levinneisyyden selvittäminen on oleellista, paitsi potilaan yleistilanteen hahmottamiseksi ja toimenpiteiden kiireellisyyden arvioimiseksi, myös sopivan koepalan ottamiskohteen etsimiseksi. Ennen koepalan ottamista kasvaimesta, alue kuvataan tarkemmin magneettikuvauksella tai tietokonekerroskuvauksella.

Levinneisyys määritetään ennen hoidon aloittamista perusteellisesti. Yleensä tehdään ainakin keuhkojen tietokonekerroskuvaus ja vatsan magneettikuvaus, sekä tilanteen ja kasvaimen laadun perusteella lisäksi esimerkiksi pään magneettikuvaus, koko vartalon magneettikuvaus ja/tai isotooppikuvaus (esimerkiksi luustokartta, MIBG-kartta, PET).

Myös leukemiassa saattaa esiintyä syöpäsolujen muodostamia, lymfooman kaltaisia kasvaimia. Siksi leukemiapotilaille tehdään alkuvaiheessa ainakin keuhkokuvaus sekä vatsan ultraäänitutkimus ja oireiden sekä löydösten perusteella tarvittaessa lisätutkimuksia.

Kaikille syöpäpotilaille tehdään ennen hoidon aloitusta sydänongelmien poissulkemiseksi sydämen ultraäänitutkimus. Koska osalla solunsalpaajista on sydänhaittavaikutuksia, on tieto mahdollisesta sydänsairaudesta tarpeellinen hoitoa suunniteltaessa.

Lisäksi tarvittavia tutkimuksia voivat olla muun muassa erilaiset röntgentutkimukset, muut ultraäänitutkimukset, sydänfilmi eli EKG-tutkimus, aivojen sähköisen toiminnan tutkimus eli EEG-tutkimus, tietokonetomografia- ja magneettikuvaustutkimukset sekä isotooppitutkimukset.

Ainakin magneetti-, tietokonekerros- ja isotooppikuvaukset edellyttävät potilaalta pitkää paikallaanoloa ja kuvaustilanne ja -laitteisto voivat olla pienelle lapselle pelottavia, joten ne tehdään nuorimmille potilaille nukutuksessa.

Voit lukea kuvantamistutkimuksista lisää Tutkimukseen tulijan talosta.

Päivitetty 26.10.2022