Siirry sivun sisältöön

Tietoa lapsen sydänsairauden tutkimuslöydöksistä

Aina sydänvika ei oireile. Moniin sydänvikoihin liittyy kuitenkin sydämen sivuääni tai muuten poikkeava kuuntelulöydös.

Lääkäri voi tunnustelemalla sydämen päältä tuntea poikkeavan sydämen kohotuksen sen pumpatessa verta eteenpäin. Samoin tunnustellaan pulsseja nivustaipeista (reisivaltimopulssit) ja kainaloista. Aortan ahtaumassa reisivaltimopulssit voivat tuntua heikosti.

Avoin valtimotiehyt antaa usein normaalia selvemmin tuntuvat, niin sanotut iskevät pulssit.

Hengityksen tarkkailussa kiinnitetään huomiota tiheyteen ja helppouteen ja hengitysäänten laatuun sekä hengitystaajuuteen.

Joihinkin sydänvikoihin liittyy nesteen kertymistä elimistöön. Lapsilla ensimmäinen löydös on usein maksan turpeus eli suureneminen kylkikaaren alapuolelle. Keuhkokuvassa voidaan nähdä keuhkojen verekkyyden lisääntyneen, ja joskus nähdään myös nestettä keuhkopussissa. Isommilla lapsilla ja aikuisilla voidaan joskus nähdä myös kaulalaskimon täyteläisyyttä ja jopa pullotusta.

Joissakin sydänvioissa valtimo- ja laskimoverenkierto sekoittuvat ja tämä johtaa sinisyyteen eli syanoosiin. Sydänperäinen syanoosi näkyy parhaiten kielessä ja suun limakalvoilla. Sormissa, varpaissa ja huulissa voi näkyä sinisyyttä harmittomana ilmiönä terveilläkin lapsilla.

Verenpaine voi olla poikkeavan korkea tai matala. Aortan ahtaumassa eli koarktaatiossa alaraajoissa on matalampi paine kuin yläraajoissa, vaikka yleensä on päinvastoin.

Päivitetty 3.2.2023