Siirry sivun sisältöön

Mikä on normaalia suolen toimintaa?

Suolentoiminta vaihtelee. Siihen vaikuttavat monet erilaiset tekijät, tärkeimpänä nautittu ravinto.

Yksinomaan rintamaitoa saavilla vauvoilla ulostusväli voi olla noin viikon mittainen, jos maito juuri ja juuri riittää vauvan elimistön tarpeisiin. Tällöin ei ajatella kyseessä olevan ummetus. Toisaalta on normaalia, että imeväinen ulostaa useamman kerran päivässä. Lisäruokien ja korvikkeiden aloittamisen jälkeen vauvojen ulostustiheys muuttuu.

Ummetus

Suolen toimintaan vaikuttaa monet tekijät. Jos lapsi ei syö ja juo riittävästi, esimerkiksi kuumetaudin yhteydessä, voi ilmaantua tilapäistä ummetusta.

Normaalisti lapsi ulostaa päivittäin 1–2 kertaa. Jos ulostamisväli on yli 2 päivää, puhutaan ummetuksesta. Ummetuksesta puhutaan myös silloin, kun uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on vaikeaa. Tavallisin syy ulosteen pinnalla olevaan vereen on kova uloste ja ulostamisen yhteydessä tullut pieni limakalvohaava.

Hankalassa ummetuksessa voi esiintyä niin sanottua ylivuotoripulia. Se aiheutuu, kun suolensisältöä valuu suolta osittain tukkivan ulostemassan ohi.

Toiminnallinen ripuli

Suolensisältö voi satunnaisesti olla myös löysää. Leikki-ikäisillä on joskus toiminnallista ripulia, joka saattaa huolettaa vanhempia, vaikka lapsi itse on hyväkuntoinen ja pirteä. Tällaisen taaperoripulin syytä ei tunneta, mutta oireen taustalla voi olla liian runsas hiilihydraattien saanti ja oire helpottaa, kun ruokavaliossa lisätään rasvan suhteellista osuutta. Sokerien, kuten limonaadit ja karkit, runsas käyttö voi aiheuttaa tilapäistä ripulia myös isommille lapsille.

Milloin yhteys lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos

  • lapsi tahattomasti laihtuu.

  • lapsella on veristä ripulia, mustia ulosteita tai verihyytymiä.

  • lapsella on pitkään kestänyt ja/tai jatkuva vesiripuli.

  • lapsi kuumeilee, on jatkuvasti väsynyt.

  • lapsi ei kasva tai murrosikä ei ala normaalisti.

  • lapsi oksentelee jatkuvasti tai oksennuksissa on verta.

  • lapsella on kova, jokapäiväistä toimintaa haittaava ja/tai usein toistuva mahakipu.

Päivitetty 3.2.2023