Siirry sivun sisältöön

Mikä on normaalia suolen toimintaa?

Suolentoiminta vaihtelee ja siihen vaikuttavat monet erilaiset tekijät, tärkeimpänä nautittu ravinto.

Yksinomaan rintamaitoa saavilla vauvoilla ulostusväli voi joskus olla noin viikon mittainen, jos maito juuri ja juuri riittää vauvan elimistön tarpeisiin. Tällöin ajatellaan, että kyseessä ei ole ummetus. Toisaalta on normaalia, että imeväinen ulostaa useamman kerran päivässä. Vauvoilla lisäruokien ja korvikkeiden aloittamisen jälkeen ulostustiheys muuttuu.

Suolen toimintaan vaikuttaa monet tekijät. Jos lapsi ei syö ja juo riittävästi esimerkiksi kuumetaudin yhteydessä, voi ilmaantua tilapäistä ummetusta. Normaalisti lapsi ulostaa päivittäin 1–2 kertaa. Jos ulostamisväli on yli 2 päivää puhutaan ummetuksesta. Tavallisin syy ulosteen pinnalla olevaan vereen on kova uloste ja ulostamisen yhteydessä tullut pieni limakalvohaava.

Hankalassa ummetuksessa voi esiintyä ns. ylivuotoripulia, joka johtuu siitä, että suolensisältöä valuu suolta osittain tukkivan ulostemassan ohi.

Suolensisältö voi satunnaisesti olla myös löysää. Leikki-ikäisillä on joskus toiminnallista ripulia, joka saattaa huolettaa vanhempia, mutta lapsi itse on hyväkuntoinen ja pirteä. Tällaisen taaperoripulin syytä ei tunneta, mutta oireen taustalla voi olla liian runsas hiilihydraattien saanti ja oire helpottaa, kun ruokavaliossa lisätään rasvan suhteellista osuutta. Sokerien (limpparit, karkit) runsas käyttö voi aiheuttaa tilapäistä ripulia myös isommille lapsille.

Milloin yhteys lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos

  • lapsi tahattomasti laihtuu

  • lapsella on veristä ripulia, mustia ulosteita tai verihyytymiä

  • pitkään kestänyt ja/tai jatkuva vesiripuli

  • lapsi kuumeilee, on jatkuvasti väsynyt

  • lapsi ei kasva tai murrosikä ei ala normaalisti

  • jatkuva oksentelu tai oksennuksissa verta

  • kova, jokapäiväistä toimintaa haittaava ja/tai usein toistuva mahakipu

Päivitetty 3.2.2023