Borrelia kuitenkin tarttuu vasta kun puutiainen on ollut pitkään ihoon kiinnittyneenä (yleensä yli 24 tuntia). Sen vuoksi puutiainen on viipymättä irrotettava lapsen ihosta. Tämän voi tehdä itse kotona. Borrelioosi paranee antibioottihoidolla. Rokotetta ei ole.
Borrelioosi
Puutiaisen eli punkin purema saattaa tartuttaa Borrelia-bakteerin. Borrelioosi voi aiheuttaa erilaisia taudinkuvia.
Rengasmainen ihottuma puremakohdassa. Ihottuma ilmestyy 3 pv–1 kk sen jälkeen, kun puutiainen on purrut lasta. Ihottuma alkaa pienenä punaisena pilkkuna, joka laajenee seuraavien viikkojen aikana.
Joskus kehittyy useampia rengasihottumia eri puolille kehoa. Puolelle potilaista tulee myös kuumetta, päänsärkyä ja särkyä eri puolille kehoa.
Muita mahdollisia taudinkuvia:
Kasvohermohalvaus: Lapsen suupieli alkaa roikkua ja lapsella voi olla vaikeuksia sulkea toista silmää.
Aivokalvotulehdus: Oireina päänsärky, jäykkä niska ja lämpöily tai kuume.
Niveltulehdus: Lapselle tulee polven tai muiden nivelten kipua, turvotusta ja liikerajoitusta.
Punkkialueella liikkumisen jälkeen tarkistetaan, onko ihossa punkkeja. Puutiainen on irrotettava niin nopeasti kuin mahdollista. Apteekista saa pinsettejä, jotka on tarkoitettu erityisesti puutiaisen irrottamiseen. Jos punkki saadaan irrotettua alle vuorokauden kuluessa kiinnittymisestä, pienenee Borrelia-tartunnan riski.
Heti yhteys terveydenhuoltoon
Jos lapsella on niskajäykkyyttä ja/tai tajunnantason muutoksia.
Jos kehittyy kasvohermohalvauksen tai niveltulehduksen oireita.
Yhteys terveydenhuoltoon seuraavana päivänä tai myöhemmin
Jos puremakohtaan muodostuu rengasmaista ihottumaa.
Lapsi voi mennä päivähoitoon sairastetun Borrelioosin jälkeen, kun hän jaksaa leikkiä ja olla mukana hoitopaikan toimissa tarvitsematta erityishuomioita. Borrelioosi ei tartu lapsesta toiseen.
Päivitetty 15.8.2018