Kuntoutusarviossa määritetään lapsen kehityksen haasteet ja arvioidaan lapsen toimintakyky arjessa. Kuntoutus on havaittujen kehityksen poikkeavuuksien aiheuttamien haittojen lieventämistä sekä lapsen kehityksen ja kasvatuksen ja perheen tukemista.
Kuntoutusarvio voidaan tehdä joko sairaalassa tai terveyskeskuksessa. Kuntoutustyöryhmään kuuluvat lääkäri, tarpeen mukaan erityistyöntekijät (psykologi, puhe-, toiminta- ja fysioterapeutti), kuntoutusohjaaja/sosiaalityöntekijä ja hoitaja. Kuntoutussuunnitelma laaditaan lapselle yhdessä vanhempien ja kuntoutustyöryhmän kanssa.
Kuntoutus perustuu saatavilla olevaan tieteelliseen näyttöön ja valtakunnallisiin hyvän kuntoutuksen käytäntöihin. Kuntoutukselle asetetaan realistiset, konkreettiset sekä mitattavat lähiajan ja pitkän ajan tavoitteet.
Lapsille, joilla on arjen toimintakykyä rajoittavia motoriikan, puheen pulmia, voidaan järjestää tarpeen mukaan yksilöllistä puhe-, toiminta- tai fysioterapiaa. Keskeistä on lisäksi lapsen lähiympäristön (perhe, päiväkoti, koulu) ohjaaminen lapsen kanssa toimimiseen ja lapsen motoriikan tukemiseen.
Lääkinnällinen kuntoutus toteutuu usein pienillä lapsilla yksilökuntoutuksena: kuten fysioterapiana, puheterapiana tai toimintaterapiana. Terapiat voi toteutua kunnallisen tai yksityisen puhe-, toiminta- tai fysioterapeutin toteuttamana.
Kela järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta lapselle, jolla on sairauteen tai vammaan liittyvä suoritus- ja osallistumisrajoite, joka aiheuttaa huomattavia vaikeuksia osallistumisessa ja suoriutumisessa kotona, päiväkodissa tai koulussa.