Leikin merkitys lapselle sairastaessa ja sairaalassa ollessa

Leikki on lapsen tapa olla olemassa ja ilmaista itseään. Leikin avulla lapsi voi tutustua hoitohenkilökuntaan ja sopeutua uuteen tilanteeseen.

Leikki auttaa lasta hyväksymään sairautensa sekä edistää hoitoa ja kuntoutumista. Leikki auttaa myös tutkimuksiin ja toimenpiteisiin valmistautumisessa; sen avulla voidaan lievittää jännitystä ja käsitellä tunteita.

Sairastaessa ja sairaalassa ollessa leikkiminen on erityisen tärkeää. Se on lapsen keino pitää kiinni tutusta ja turvallisesta hänelle vieraassa ympäristössä. Kun lapsi kokee jotain itselleen tärkeää, merkittävää tai uutta, on luonnollista, että kokemus tulee osaksi leikkiä. Näin on esimerkiksi silloin, kun lapsi on ollut sairaalassa hoidettavana, tutkittavana tai toimenpiteessä.

Leikki-ideat syntyvät omien kokemusten, elämysten, käsitysten ja tiedon pohjalta ja toteutuvat lapsen mielikuvituksen kautta. Mielikuvituksen avulla lapsi voi ottaa itselleen esimerkiksi jonkin roolin (vaikkapa lääkäri, ritari tai kissa), johon hän leikissään eläytyy. Rekvisiitaksi riittävät usein arkisetkin asiat (vaikkapa valkoinen paita lääkärin takiksi, keppi miekaksi tai lapaset kissan käpäliksi), jotka lapsen mielikuvituksen avulla muuntuvat leikkiin sopiviksi.

Leikissä lapsi siirtyy joustavasti kuvitteelliseen maailmaan ja sieltä takaisin. Leikki tekee mahdottomasta mahdollisen: leikkiessä lapsi osaa ja uskaltaa mitä tahansa – ja ellei hän oikeasti osaisikaan, hän pystyy kuvittelemaan osaavansa.

lapset; Lastentalo; leikki; valmistautuminen; sairaalahoito

Kyllä

Päivitetty  31.1.2023