Lapsen kasvisruokavalio

Kasvisruokavalioita on monenlaisia. Kasvavalle lapselle turvallisin ja helpoin toteuttaa on lakto-ovovegetaarinen ruokavalio, johon kuuluvat kasvikunnan tuotteiden ohella maitotuotteet ja kananmuna. Kasvuikäisen kasvisruokavalion kohdalla on tärkeää huolehtia monipuolisen ravitsemuksen toteutumisesta.

Hyvin valikoivaa makrobioottista tai raakaravintoon perustuvaa ruokavaliota ei suositella lapsille ja nuorille, koska niiden käyttöön liittyy suuri vitamiinien ja energian puutteen sekä kasvuhäiriön riski. Myös vegaaniruokavalioon imeväisellä ja lapsella voi liittyä ravitsemusriskejä. Mikäli niitä halutaan noudattaa, tulee ruokavalio koostaa erityisen huolellisesti ja konsultoida ravitsemusterapeuttia.

Imeväisikäisen kasvisruokavalio

Imeväisikäiselle vegaanilapselle suositellaan täysimetystä 4–6 kuukauden ikään ja osittaista imetystä vuoden ikään asti. Suomessa ei ole markkinoilla vegaaniruokavalioon sopivaa äidinmaidonkorviketta, joten silloin kun ei imetetä, vegaaniruokavalion noudattaminen alle yhden vuoden iässä on ravitsemuksellinen riski. Kiinteät ruoat tulisi aloittaa viimeistään kuuden kuukauden iässä lasten ruokasuositusten periaatteita noudattaen. Palkokasveja voi antaa huolellisesti kypsennettyinä seitsemän kuukauden iästä alkaen.

Haitarin otsikkotaso3
Kasvisruokavalion kokoaminen

Huolellisesti suunniteltuna vegaaniruokavalio sopii myös lapsille ja nuorille. Hyvin koottuna se on monipuolinen ja sisältää viljatuotteita, vihanneksia ja juureksia, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä sekä hedelmiä, marjoja ja kasvirasvoja sekä maitoa korvaavan ravitsevan ruokajuoman.

Juomat

Vegaaniperheissä käytetään maidonkaltaisia, vitamiineilla täydennettyjä kasvijuomia, jotka ovat esimerkiksi kaura-, soija-, manteli-, tai hirssipohjaisia. Yli 1-vuotiaille vegaanilapsille suositellaan ruokajuomaksi pikkulapsille tarkoitettua soija-, kaura- tai muuta viljajuomaa, jota on täydennetty kalsiumilla ja D-, B2- ja B12-vitamiineilla ja joihin ei ole lisätty sokeria. Riisijuomaa tai muita kasvijuomia ei suositella alle yhden vuoden ikäiselle lainkaan eikä riisijuomaa alle kuusivuotiaille lapsille yksinomaiseksi ruokajuomaksi. Jogurtinkaltaisia soija- tai kauravalmisteita suositellaan myös käytettävän.

Lautasmalli

Vegaanin pääateriat suunnitellaan lautasmallin mukaisesti: kolmannes lautasesta on proteiinipitoisia kasvikunnan tuotteita, kolmannes muuta kasvista, josta osan tulee olla kypsennettyä, ja kolmannes on paljon hiilihydraatteja sisältävää perunaa, pastaa tai viljaa (esimerkiksi kauraa tai ohraa). Ateriaan kuuluvat lisäksi täysjyväleipä, leipärasva ja ruokajuoma. Monipuoliset välipalat ovat tärkeitä. Aterioiden ja välipalojen tulee olla riittävän energiapitoisia ja sisältää riittävästi rasvaa. Ruoanlaittorasvana ja levitteenä rypsiöljypohjainen valinta on hyvä, sillä rypsiöljy sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, linoli- ja alfa-linoleenihappoa. Myös pähkinöissä ja siemenissä on niitä paljon, joten niitä suositellaan myös, vaikka niihin voi liittyä pienellä lapsella aspiraation (väärään kurkkuun menemisen) riski.

Valmisruoat

Leikki-ikäiset lapset voivat syödä myös kasvissyöjille sopivia proteiinipitoisia valmisruokia, kuten kasvispihvejä, -pyöryköitä ja kasvipohjaisia nakkeja, mutta niiden usein korkea suolapitoisuus on huomioitava. Valmistamalla ruokaa itse suolapitoisuutta pystyy parhaiten säätelemään. Makua ruokiin saa muilla mausteilla, kuten yrteillä ja kasviksilla, kuten tomaatilla.

Ravintolisät

Vegaanilapsille annetaan D-vitamiinivalmiste yleisten suositusten mukaisesti. Vanhempien niin toivoessa voidaan käyttää kasvipohjaista D2-vitamiinivalmistetta muutoin suositellun D3-vitamiinin sijasta. Lisäksi vegaanilapsen ruokavaliota täydennetään B12-vitamiinia (HUOM! kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia!) ja jodia sisältävillä ravintolisillä, sillä niiden saanti on vegaaniruokavaliossa liian vähäistä. Jodia sisältäviä vegaaniruokavalioon sopivia ravintolisiä on markkinoilla muutamia. Tyypillisimmin valmisteet sisältävät 150 μg jodia, mikä on aikuisen päivittäinen jodin tarve. Lapsen jodin tarve on noin kolmasosa tai puolet aikuisen tarpeesta. Vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden täydennystarve arvioidaan yksilöllisesti.

Merilevävalmisteita ei käytetä imeväisikäisille ollenkaan eikä alle 6-vuotiaille, ellei jodipitoisuus ole niissä tutkitusti matala.

Ravitsemusterapeutti auttaa

Vegaaniperheiden tulee saada ravitsemusterapeutin ohjausta, koska vegaaniruokavalion noudattaminen vaatii erityistä asiantuntemusta ja vegaaniruokavalioon sopivien valmisteiden saatavuutta ja monipuolista käyttöä. Joskus vegaaniruokavalioon tai muuhun rajoitettuun ruokavalioon siirtyminen voi nuorella olla merkkinä syömishäiriöistä.

 

Kyllä

Päivitetty  8.2.2023