Sairaan lapsen ruokavalio

Sairaan lapsen ruokahalu on yleensä vähäinen. Riittävästä  nesteen määrästä on kuitenkin hyvä huolehtia etenkin kuume-, ripuli- ja oksennustaudin yhteydessä.

On tavallista, että lapsella on huono ruokahalu esimerkiksi kuumetautia sairastaessa. Perusterve lapsi pärjää tarvittaessa pari kolme päivää ilman kiinteää ruokaa, kunhan hän saa riittävästi nestettä. Tarvittavan nesteen määrä vuorokaudessa on noin 1 litra 10 kg:n painoisella eli noin vuoden ikäisellä lapsella; 1,5 litraa 20 kg:n painoisella ja 1,7 litraa 30 kg:n lapsella. Mikäli lapsi ripuloi tai hänen nestetarpeensa on muusta syystä suurentunut, nestettä tarvitaan tätä enemmän.

Oksentelu ja ripuli

Ripulitauti on tavallisimmin viruksen aiheuttama, ja menee ohi yleensä parissa päivässä. Oksentelun syynä sen sijaan voi olla moni muukin sairaus. Imetetty vauva sairastuu vain harvoin vatsatauteihin. Vauvan imettämistä tai äidinmaidonkorvikkeen antamista jatketaan vatsataudin aikana kuten tavallisesti. Koska oksenteleva ja ripuloiva lapsi tarvitsee paljon sokeripitoista nestettä ja elektrolyyttejä, vauvalle ja isommalle lapselle voidaan antaa lisäksi apteekista saatavaa ripulijuomaa (sokeri-suolasekoitusta). Ripulijuomaa ei kannata itse valmistaa sokerista, suolasta ja vedestä, sillä annosteluvirheiden mahdollisuus on suuri.

Yli puolivuotiaille voidaan antaa myös mehua, mutta virvoitusjuomia ei anneta mm. niiden hiilihappoisuuden vuoksi. Nestettä ja melkein mitä tahansa lapselle maistuvaa ruokaa annetaan usein, mutta pieninä annoksina kerrallaan. Kun oksentelu on loppunut, lapsi voi alkaa syödä mieliruokiaan, vaikka ripulia olisikin vielä.

Mikäli lapsen nesteen ja ravinnon saanti ei lapsen sairastaessa kunnolla onnistu, nesteytystä ja ravitsemusta voidaan tukea terveydenhuollossa asettamalla lapselle nenä–mahaletku. Sen kautta lasta voidaan nesteyttää ja ruokkia nestemäisillä valmisteilla ja päästä turvallisesti ohi sairauden. Letkuravitsemuksen aikana lapsi voi samanaikaisesti halutessaan jatkaa normaalia syömistä.

Kuume

Aineenvaihdunta nopeutuu kuumeessa ja nesteen tarve nousee noin 10 % kuumeastetta kohti. Vauvan imettämistä tai äidinmaidonkorvikkeen antamista jatketaan kuten tavallisesti. Vauvalle annetaan lisäksi tarvittaessa vettä tai ripulijuomaa. Yli puolivuotiaille voidaan tarjota myös mehua.

Ravitsemuksen tehostaminen pitkäaikaisesti sairaalla lapsella

Kun lapsen ravinnon saantia täytyy tehostaa, kannattaa siirtyä tavallisesta ruoasta kliinisiin erityisvalmisteisiin, aloittaen halvimmasta ja helpoimmasta ja siirtyen tarvittaessa kalliimpaan:

  1. Runsaasti energiaa sisältävä tavallinen ruoka ja juoma, rasvan tai sokerin lisääminen ruokiin, ja runsaasti rasvaa sisältävät maitotuotteet. Ensisijaisesti suositellaan rasvalisänä pehmeää rasvaa, ja toissijaisesti runsasrasvaisia maitovalmisteita. Sokerin lisääminen ei ole ongelmatonta, mm. suun terveyden kannalta. Välipalojen määrän lisääminen.
  2. Täydennysravintovalmisteet eli energialisävalmisteet, proteiinilisät ja täysipainoiset täydennysravintovalmisteet
  3. Letkuravitsemus nenä–mahaletkulla (sairaalahoidossa tai valvotussa kotihoidossa)
  4. Suonensisäinen ravitsemus (sairaalahoidossa)

 

Kyllä

Päivitetty  8.2.2023