Siirry sivun sisältöön

Äidinmaidon korvikkeet ja vieroitusvalmisteet

Äidinmaidonkorvike on varta vasten suunniteltu alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille, jotka eivät saa lainkaan tai riittävästi äidinmaitoa. Vastaavaa 6–12 kuukauden ikäisille vauvoille tarkoitettua maitovalmistetta kutsutaan vieroitusvalmisteeksi.

Äidinmaidonkorvikkeen ja vieroitusvalmisteen erot ovat hyvin pieniä, lähinnä raudan ja proteiinin määrät ovat hivenen erilaiset.

Korvikemaidon käyttö

Korvikemaitoa käytetään, jos äidin rintamaito ei riitä lapselle imetyksen tehostamisesta huolimatta, jos äiti haluaa lopettaa imetyksen omasta tahdostaan tai jos se joudutaan lopettamaan lääketieteellisistä syistä. Vanhemmat tarvitsevat ohjausta äidinmaidonkorvikkeiden käyttämiseen.

Korvikemaidon koostumus

Äidinmaidonkorvikkeiden valmistusta valvotaan huolella ja niiden koostumus on määrätty lainsäädännössä. Äidinmaidonkorvikkeiden koostumus jäljittelee mahdollisimman tarkasti äidinmaidon koostumusta. Äidinmaidonkorvike ja vieroitusvalmiste ovatkin käypiä vaihtoehtoja äidinmaidolle yllä mainituissa tilanteissa.

Tavallinen lehmänmaito, jota lapselle voidaan antaa juomana yhden vuoden iästä alkaen, sisältää pienemmälle vauvalle liian paljon proteiinia, eikä se vastaa muutenkaan vauvan ravinnontarvetta. Hapanmaitovalmisteita voi vauvalle antaa 10 kk iästä alkaen. Äidinmaidonkorvikkeissa ja vieroitusvalmisteissa proteiinin ja rasvan määrää ja laatua on muokattu vauvan tarpeisiin sopivaksi. Äidinmaidonkorvikkeessa on mm. enemmän laktoosia, vitamiineja ja kivennäisaineita kuin lehmänmaidossa.

Korvikemaidon määrä

Kuten äidinmaitoa, myös äidinmaidonkorviketta tarjotaan lapselle tarpeen mukaisesti. Keskimääräiset äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden päivittäiset käyttömäärät eri ikäisillä vauvoilla on esitetty alla. On huomattava, että käyttömäärät vaihtelevat huomattavasti lapsesta toiseen ja normaali kasvu ja kehitys kertovat sopivan maitomäärän puolesta.

*4–6 kuukauden iästä alkaen lapsen ravinnossa on mukana enenevästi myös kiinteitä ruokia.

Ikä

Keskimääräinen korvikkeen (1-6 kk) tai vieroitusvalmisteen (6-12 kk) käyttömäärä

0–1 kk

500–600 ml/pv

1–2 kk

600–800 ml/pv

2–3 kk

700–1000 ml/pv

3–5 kk

700–1200 ml/pv

* 5–6 kk

700–1000 ml/pv

* 6–8 kk

600–800 ml/pv

​* 8–12 kk

600 ml/pv

Päivitetty 6.2.2023