Siirry sivun sisältöön

Lapsen ja nuoren syövän leikkaushoito

Syöpäkasvaimen mahdollisimman huolellinen poistaminen leikkauksella on edelleen ratkaisevan tärkeää monen kiinteän kasvaimen hoidossa.

Joissain tapauksissa leikkaus voi olla pahanlaatuisenkin kasvaimen ainoa hoito ja hyvänlaatuisten kasvainten osalta näin yleensä onkin. Syöpäkasvainten kirurginen hoito yhdistetään yleensä solunsalpaaja- ja sädehoitoon parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Leikkaus suunnitellaan ja ajoitetaan siten, että varmistetaan yhtäältä kasvaimen mahdollisimman täydellinen poisto, mutta toisaalta minimoidaan leikkauksen aiheuttama vaurio.

Koska syöpäkasvain pyritään poistamaan kokonaisuudessaan ja kasvaimen välittömässä läheisyydessä oleva kudos halutaan myös poistaa uusiutumisen ehkäisemiseksi, joudutaan joskus tekemään myös potilasta vaurioittavia leikkauksia. Esimerkiksi raajojen amputaatiot ovat toisinaan edelleen välttämättömiä luusyöpien hoidossa. Näissäkin tapauksissa pyritään kaikin tavoin varmistamaan paras mahdollinen leikkauksen jälkeinen toimintakyky.

Lapsuusiän syövän leikkaushoidosta vastaavat kussakin yliopistollisessa keskussairaalassa siihen erityiskoulutuksen saaneet neurokirurgit, lasten ortopedit, lastenkirurgit ja plastiikkakirurgit.

Päivitetty 26.10.2022