Siirry sivun sisältöön

4. Miten diabetesta hoidetaan?

Diabetesta hoidetaan insuliinilla. Hoidon tarkoituksena on matkia haiman normaalia insuliinieritystä.

Tämä sivu on osa päiväkodeille ja kouluille suunnattua diabeteksen hoito-opasta. Oppaan tarkoituksena on tukea henkilökuntaa lapsen diabeteksen hoidossa päiväkoti- ja koulupäivän aikana.

Diabeteksen hyvä hoito muodostuu säännöllisestä glukoositason seurannasta, säännöllisestä ateriarytmistä, ruoan hiilihydraattien arvioimisesta, insuliiniannostelusta ennen aterioita ja säännöllisestä liikunnasta.

Glukoositasoa tulee seurata ennen jokaista ruokailua, liikunnan yhteydessä ja voinnin mukaan tarvittaessa myös muulloin. Liikunnan vaikutus glukoositasojen vaihteluun on yksilöllistä.

Monipistoshoito

Monipistoshoidossa insuliini pistetään ihon alle insuliinikynällä. Pistospaikkoja voivat olla reiden ulkosyrjä, vatsan alue tai pakara.

Pitkävaikutteinen perusinsuliini pistetään kerran tai kaksi kertaa päivässä. Tämä tapahtuu yleensä kotona.

Ateriainsuliini pistetään aina ennen ruokailua. Voit katsoa videon insuliinin pistämisestä Diabetes lapsilla ja nuorilla -osiosta sivulta Monipistoshoito.

Insuliinipumppuhoito

Insuliinipumppuhoidossa pumppu annostelee insuliinia automaattisesti kanyylin kautta ihonalaiseen rasvakudokseen yksilöllisen tarpeen mukaisesti vuorokauden ympäri. Kuitenkin ennen ruokailua pumppuun syötetään ruoan hiilihydraattimäärä ja tarvittaessa myös glukoositaso, jolloin pumppu ehdottaa sopivaa ateriainsuliinimäärää. Kun ehdotus hyväksytään, pumppu annostelee insuliinin.

Päivitetty 19.10.2021