Siirry sivun sisältöön

Kyynärnivelen sijoiltaanmeno lapsilla ja nuorilla

Kyynärnivelen sijoiltaanmeno on tavallisin kasvuikäisten nivelen sijoiltaanmeno.

Kyynärnivelen sijoiltaanmenovamma syntyy kaatumisen, putoamisen tai yläraajan vääntymisen surauksena. Sijoiltaan ollessaan kyynärnivelen seutu on epämuotoinen, eikä potilas useinkaan kykene liikuttamaan sitä kivun takia lainkaan. Kyynärnivel tulisi saada paikalleen mahdollisimman pian vamman jälkeen, mikä helpottaa välittömästi myös kipua. Paikalleen asettamisen jälkeen kyynärnivelestä otetaan röntgenkuva mahdollisten liitännäisvammojen poissulkua varten.

Jos kyynärnivel on paikalleen asentamisen jälkeen tukeva, riittää hoidoksi rannekaulalenkki 2–3 viikon ajan. Muussa tapauksessa asennetaan kipsi kolmeksi viikoksi. Lääkäri antaa hoidosta riippuen yksilölliset liikuttamisohjeet. Jos kyynärnivelen liikkeet eivät ole vielä täysin palautuneet rannekaulalenkin käytön tai kipsin poiston jälkeen, kehotetaan vanhempia olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön fysioterapiakäynnin järjestämiseksi.

Koululiikuntaan ja harrastuksiin voi palata noin kahden kuukauden kuluttua sijoiltaanmenosta edellyttäen, että kyynärnivelen liikkeet ovat palautuneet ja kivuttomat.

Päivitetty 14.3.2022