Ateriarytmin merkitys lapsen ja nuoren diabeteksen hoidossa

Tasainen ateriarytmi auttaa pitämään glukoositason tasaisena.

​Syömisessä on hyvä pyrkiä tasaiseen ateriarytmiin ja säännöllisiin aterioihin, sillä ne luovat vankan perustan lapsen ja nuoren kasvulle ja kehittymiselle, hyvälle sokeritasapainolle, jaksamisella ja syömisen hallinnalle. Lapset ovat aikuista herkempiä pitkien ateriavälien aiheuttamalle väsymykselle ja ”nälkäkiukulle”.

Päivän ruokamäärä on yleensä hyvä jakaa aamiaiselle, lounaalle, päivälliselle ja iltapalalle ja tarpeen mukaan 1–2:lle monipuoliselle ja terveelliselle välipalalle. Aterioiden ja suunniteltujen välipalojen ulkopuolista napostelua kannattaa pyrkiä välttämään. Ateriarytmi joustaa kuitenkin esimerkiksi harrastusten mukaan.

Säännöllinen syöminen kannattaa!

  • Saa enemmän rakennuspalikoita kehon rakentamiseen! Jos päivän ateriat ovat parin tunnein välein syötyjä suupaloja, ne jäävät helposti yksipuolisiksi ja ruokavalion laatu kärsii. Kunnon ateriat ovat yleensä ravitsemuksellisesti laadukkaampia ja monipuolisempia kuin naposteltavat ruuat.
  • Glukoositaso pysyy helpommin tasaisena! Säännölliset ateriat vähentävät ylimääräisen napostelun tarvetta. Napostelu aterioiden välillä tai sijasta sekoittaa helposti glukoositasoa.
  • Oppiminen helpottuu! Vireystila ja keskittymiskyky pysyvät hyvinä, kun aivot saavat tasaisesti energiaa pitkin päivää.
  • Hampaat pysyvät ehjinä! Happohyökkäys koettelee hampaita aina, kun syödään tai juodaan vähänkin hiilihydraattipitoista. Hampaiden kiille kestää vaurioitumatta noin 5 happohyökkäystä päivässä eli juuri suosituksen mukaisen ateriamäärän!
 

Kyllä

Päivitetty  16.3.2022