Siirry sivun sisältöön

Oksentelu

Oksentelu johtuu useimmiten viruksen aiheuttamasta suolistotulehduksesta ja sitä seuraa usein ripuli. Sen yhteydessä voi esiintyä myös vatsakipua ja kuumetta. Useimmiten vointi paranee itsestään parissa päivässä.

Viruksen aiheuttamat vatsataudit leviävät herkästi kosketuksen kautta. Tämän takia hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Jos lapsella on oksentelua pidempään, on sen syy aina selvitettävä.

Oksentelun syynä voi joskus olla myös muu tulehdustauti kuten keuhkokuume tai virtsatieinfektio.

Virusten aiheuttamat suolistoinfektiot

Rotavirusinfektioita on vähentänyt lasten rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote. Norovirus tarttuu herkästi ja aiheuttaa siksi epidemioita. Taudin kesto on kuitenkin yleensä melko lyhyt.

Rotavirus tarttuu helposti ihmisestä toiseen tai saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Rotavirus tarttuu myös helposti kosketuspintojen kautta esim. ovenkahvojen tai lelujen välityksellä. Taudin itämisaika on noin kaksi vuorokautta ja oireet alkavat nopeasti. Oireita ovat voimakas oksentelu ja ripuli sekä kuume.

Oireet kestävät yleensä noin viisi vuorokautta. Ensimmäinen rotaripuli on taudinkuvaltaan yleensä rajuin ja sen jälkeen sairastetuissa uusissa infektioissa oireet ovat lievempiä. Ennen rotarokotteen ottamista rokotusohjelmaan rotavirusripuli oli tavallisin 6–18 kk ikäisillä lapsilla. Nykyisin tällainen tauti on harvinainen, mutta rokotetuilla esiintyy lievempiä rotavirustauteja vähän vanhemmalla iällä. Rotavirus saadaan selvitettyä lapsen ulostenäytteestä.

Rotavirusripuliin ei ole olemassa lääkettä, hoito on oireenmukaista ja lapsen nesteytys on tärkeää. Rotavirusta voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä, saippualla ja käsidesinfektio aineella.

Norovirus on merkittävä vatsatautien aiheuttaja. Norovirukset aiheuttavat usein vatsatautiepidemioita esim. kouluissa, hotelleissa, sairaaloissa tai kylpylöissä. Taudin itämisaika on 12-48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti. Oireita ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, jota seuraa oksentelu. Valtaosalla on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöilyä. Oireiden kesto on usein vain 1–3 vuorokautta.

Norovirus on herkästi tarttuva ja tarttuu suoraan henkilöstä toiseen. Tartunta tapahtuu myös viruksilla saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Tartunta myös leviää saastuneiden kosketuspintojen kautta. Norovirus voidaan saada selville lapsen ulostenäytteestä. Norovirukseen ei ole olemassa parantavaa lääkettä. Tärkeää on huolellinen käsienpesu erityisesti wc-käynnin ja vaipan vaihdon jälkeen.

Oksentelun aikana on tärkeää huolehtia lapsen nesteytyksestä nesteiden, suolojen ja kaloreiden korvaamiseksi. Anna lapselle nestettä, vaikka lapsella on pahoinvointia. Neste kannattaa tarjota pieninä annoksina esimerkiksi viiden minuutin välein lusikalla tai ruiskulla. Sopivia nesteitä ovat laimeat mehut tai mehukeitot, pelkkä vesi ei riitä. Myös esim. mehujää on hyvä vaihtoehto.

Annettavan nesteen määrä riippuu lapsen iästä ja painosta.

Lasten ja nuorten nesteen tarve

Paino

Vähimmäismäärä/vrk<

0−10 kg

100 ml/kg/vrk

10−20 kg

1000−1500 ml/vrk

20−40 kg

1500−2000 ml/vrk

> 40 kg

2000−2500 ml/vrk

Maito ei oksentelun hoidossa ole paras vaihtoehto, mutta rintaruokinnalla olevien vauvojen maitoa ei saa lopettaa. Maitoa annetaan useammin ja pienempinä annoksina.

Jos lapsen oksentelu jatkuu runsaana, apteekista voi ostaa ilman reseptiä vatsatautiin tarkoitettua nesteytysjuomaa.

Heti yhteys terveydenhuoltoon

  • Jos lapsi on sairaan oloinen, kovin väsynyt ja huonosti heräteltävissä.

  • Jos vauvalla ei ole tullut virtsaa yli 4–6 tuntiin tai isommalla lapsella yli 6–8 tuntiin.

  • Jos lapsella on muita kuivumisen merkkejä kuten kuivat huulet tai suu, vauvalla pään aukile on sisäänpäin painunut.

  • Jos lapsi on alle 3 kk.

  • Jos lapsella on kovia vatsakipuja.

  • Jos lapsi oksentelun lisäksi valittaa päänsärkyä.

  • Jos oksennuksen mukana on verta tai oksennus näyttää kahvinporoilta.

  • Jos lapsella on perussairaus, esim. diabetes.

Yhteys terveydenhuoltoon seuraavana päivänä tai myöhemmin

  • Jos lapsi on viimeisen vuorokauden aikana oksentanut useammin kuin 10 kertaa tai oksennuksen joukossa on verta.

  • Jos lapsi on alle 2-vuotias ja oksentanut yli vuorokauden.

  • Jos lapsi on yli 2-vuotias ja oksentanut yli kaksi vuorokautta.

  • Jos lapsella on oksentelun lisäksi korkea kuume.

  • Jos lapsen vatsakipu ei helpotu oksentamisen jälkeen.

Lapsi voi mennä päivähoitoon ja kouluun, kun oksentelu on loppunut ja lapsi voi olla mukana hoitopaikan tai koulun hoitorytmissä.

Päivitetty 4.3.2019