Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE, tick borne encephalitis) on virusperäinen tauti. Tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta. Tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa.

Joskus tartuntoja on saatu myös pastöroimattomasta vuohenmaidosta. Suuri osa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana tai lieväoireisena. Tautia vastaan on rokote, joka kuuluu rokotusohjelmaan Suomessa suuren esiintyvyyden alueilla.

Haitarin otsikkotaso2
Puutiaisaivotulehduksen oireet

Oireiden ilmaantuessa tauti on yleensä kaksivaiheinen:

Aika puremasta ensimmäisiin oireisiin voi vaihdella 4–28 päivän välillä. Yleensä noin viikon kuluttua puremasta potilaalla on kuumeilua ja epämääräistä pahaa oloa. Tämä vaihe kestää 4–7 päivää ja valtaosa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen osa sairastuneista saa varsinaisen aivokuumeen, jolloin potilaalle ilmaantuu kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valonarkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Milloin yhteys terveydenhuoltoon?

Heti yhteys terveydenhuoltoon

  • Jos ilmaantuu päänsärkyä, niskajäykkyyttä, tajunnanhäiriöitä, kouristuksia ja halvausoireita.

  • Yhteys terveydenhuoltoon seuraavana päivänä tai myöhemmin

  • Jos 1–2 viikon kuluttua punkin puremasta ilmaantuu kuumetta.​

Milloin lapsi voi mennä kouluun tai päivähoitoon?

Lapsi voi mennä päivähoitoon/kouluun, kun hän jaksaa leikkiä ja olla mukana hoitopaikan toimissa tarvitsematta erityishuomioita.

TBE:tä vastaan on olemassa rokote, joka kuuluu rokotusohjelmaan suurten esiintyvyyden alueella.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018