Lapsen tai nuoren sairastuminen diabetekseen on kriisi koko perheelle. Sopeutuminen sairauden kanssa elämiseen voi kestää koko lapsuus- ja nuoruusiän. Ei ole harvinaista, että lapsella ja vanhemmalla on monenlaisia pelkoja, kiukkua, alakuloa sekä muunlaisia reaktioita sairastumiseen liittyen.
Psyykkistä tukea diabeteksen kanssa elämiseen tarjoavat mielenterveyden ammattilaiset ja vertaistukijat. Tarvittaessa psykologinen tuki niin lapselle, nuorelle kuin vanhemmillekin aloitetaan heti sairastumisen jälkeen. Tuen tarvetta on syytä arvioida myös myöhemmin. Ammattilaisten tarjoaman tuen lisäksi vertaistuki on arvokasta, sillä se yhdistää saman kokemuksen jakavia ihmisiä ja mahdollistaa kokemusten sekä selviytymiskeinojen jakamisen.
Sopeutumisvalmennus ja kurssit
Diabetesliitto ja Kela järjestävät sopeutumisvalmennusta sairastaville ja heidän perheilleen. Myös osa hoitopaikoista ja paikallisista diabetesyhdistyksistä järjestää diabeteskursseja. Tietoa kursseista ja niille hakeutumisesta saa diabetespoliklinikan sairaanhoitajalta, sosiaalityöntekijältä, Diabetesliitosta ja Kelasta.