Leikki- ja viriketoiminta, Kys

Kuopion yliopistollisen sairaalan leikkitoimintaa ovat ohjaamassa  lastentarhanopettaja ja askartelunohjaaja.

​Leikki- ja viriketoimintaa toteutetaan erityisesti Lasten ja nuorten osastolla 2407 sekä Lasten veri- ja syöpätautien osastolla 2403. Poliklinikoita leikki- ja viriketoiminta palvelee leikkiympäristöjen rakentamisessa sekä materiaali- sekä leikkivälinehankinnoissa.

Leikki- ja viriketoiminnassa huomioidaan eri-ikäisten lasten ja nuorten yksilölliset lähtökohdat. Tavoitteena on lievittää lapsen tai nuoren sairaalaan tuloon ja toimenpiteisiin liittyviä pelkoja sekä edistää potilaan hoitotyötä ja kuntoutumista. Leikin avulla on myös mahdollista läpikäydä sairaalassa kohdattuja tilanteita. Leikkitoiminta on osa lastensairaalan moniammatillista palvelua ja lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kohtaamista.

Leikki- ja viriketoiminta sisältää KYSi:ssä leikin lisäksi askartelua, pelaamista (lautapelejä, pelikoneita), taidetoimintaa, kuten musiikkia sekä kuvataidetoimintaa. Musiikkitoimintaa eli musapajoja pidetään yhteistyössä Kuopion konservatorion kanssa Lasten ja nuorten osastolla sekä myös Lasten veri- ja syöpätautien osastolla.

Musiikkitoiminta on laajentunut myös KYSin Lastenklinikkaan kuuluville Lasten vastasyntyneiden teho-osastolle ja lasten psykiatrian osastoille. Kuvataidetoimintaa toteutetaan lasten syöpäosastolla yhteistyössä Sylva ry:n kanssa.

Mielekäs itse valittu ja suunniteltu tekeminen, esimerkiksi askartelu antaa lapselle ja nuorelle onnistumisen elämyksiä sairaalassakin.

Leikkitoiminnalla on yhteistyötä Alavan sairaalakoulun kanssa. Leikkitoiminta on linkkinä tiedonkulussa lapsen kouluun liittyvissä asioissa.

Lastentarhanopettaja antaa sairaalassa pitkäaikaiselle potilaalle esiopetusta, sairaalakoulun vastuulla ovat pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien esiopetus.

Leikkitoiminta vastaa leikkiin sopivien tilojen, välineiden ja materiaalien ajanmukaisuudesta, kunnosta sekä hankinnasta. Lahjoittajat ovat tärkeä osa leikkitoiminnan mahdollistajina, sillä lahjoitusvaroilla sekä toiveiden mukaan hankituilla lahjoitettavilla materiaaleilla ja välineillä voidaan varmistaa monipuolinen erilaiset lapset ja nuoret huomioiva toiminta.

Leikki- ja viriketoiminnassa tärkeitä ovat myös muut yhteistyökumppanit sekä vierailijat, jotka käyvät ilahduttamassa lapsipotilaitamme ja perheitä sairaalan arjessa. Lastenklinikoiden Kummit tukevat niin rahallisesti kuin hankkimalla laitteita, materiaaleja, välineitä sekä järjestämällä odotettuja vierailijoita. Kun Kuopiossa ollaan, SM-jääkiekkojoukkueemme KalPa muistaa lähes kuukausittain jääkiekkoilijavierailla.

Tärkeä ja odotettu yhteistyökumppani ovat Sairaalaklovnit. Myös Ti-Ti Nalle ja Riitta Korpela ovat aktiivisia tukijoitamme. Eri oppilaitosten opiskelijat tuovat oman nuorekkaan tuulahduksensa leikkitoimintaan.

Lääkäriopiskelijat käyvät järjestämässä lapsille ”nallelääkäri”-hetkiä, jolloin lapsi saa mahdollisuuden leikin kautta käsitellä sairaalassa kohdattuja asioita. Muita opiskelijoita käy suorittamassa ammatillisiin opintoihin kuuluvia harjoittelujaksoja. IB-lukiolaisia sekä työelämään tutustuvia koululaisia käy piristämässä potilaiden päivää, pelailemassa ja leikkimässä lasten ja nuorten kanssa.

Lahjoitukset mahdollistavat monipuolisten leikkivälineiden hankinnan ja voimme huomioida myös erityisiä tilanteita. Kuvassa lahjoituksena saatu potilashuoneisiin siirrettävä nukkekoti tilanteisiin, joissa lapsi ei voi tulla leikkimään yleisiin tiloihin.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  10.9.2017