Siirry sivun sisältöön

Mitä lasten ylipaino on?

Ylipaino tarkoittaa liiallista rasvan määrää elimistössä. Ylimääräisen rasvan vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta elimistön aineenvaihduntaan ylimääräisellä rasvalla on haitallinen vaikutus. Tarkkaa rajaa sille, milloin rasva alkaa haitata elimistön normaalia toimintaa, ei kuitenkaan tunneta.

Lapsen painoa arvioidaan kasvukäyrillä suhteutettuna saman ikäisiin ja pituisiin lapsiin. Kasvukäyriä käytetään, koska lapsen paino ja kehon koostumus muuttuvat niin lapsen iän kuin pituuden kasvun myötä. Rajat, jotka määrittelevät kasvukäyrillä ylipainon, on asetettu kohtaan, jossa ylimääräistä rasvaa tiedetään jo kertyneen lapsen elimistöön.

Ylipainon yleisyys vaihtelee asuinpaikan ja sukupuolten välillä. Tällä hetkellä 2–16-vuotiaista pojista 26 % ja 16 % tytöistä on ylipainoisia. Kaikkein yleisintä ylipainoisuus on maaseudulla asuvilla pojilla ja vähäisintä kaupungeissa asuvilla tytöillä.

Ylipainosta on monenlaista harmia

Ylipaino heikentää usein lapsen elämänlaatua. Se saa lapsen tuntemaan itsensä kömpelöksi, mikä voi rajoittaa leikkeihin ja liikkumiseen osallistumista. Ylipainoset lapset kokevat usein itsensä erilaiseksi muihin verrattuina ja voivat jäädä kaveriporukan ulkopuolelle. He ovat myös normaalipainoisia useammin kiusaamisen kohteena. Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää ja siihen on aina puututtava.

Ylipaino vaikuttaa lapsen terveyteen. Ylimääräinen paino johtaa herkästi kipuihin tuki- ja liikuntaelimissä. Liiallinen rasvakudos haittaa elimistön aineenvaihduntaa. Tavallisimmat muutokset ovat verenpaineen kohoaminen, veren rasva-arvojen heikentyminen, sokeriaineenvaihdunnan häiriö ja rasvamaksa, jotka kaikki lisäävät riskiä valtimotaudille aikuisuudessa. Ylipaino johtaa harvoin lapsuusiässä varsinaisiin lihavuussairauksiin. Lapsen vaikea-asteinen lihavuus voi kuitenkin johtaa esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen jo ennen aikuisikää.

Kun lapsi hoikistuu lapsuuden aikana, hänen terveytensä aikuisiällä säilyy yhtä hyvänä kuin koko ikänsä normaalipainoisilla olleilla.

Päivitetty 10.2.2023