Siirry sivun sisältöön

Lastenreuman oireet

Vanhemmat saattavat havaita nivelen turvotuksen vaikkapa polvessa tai nilkassa. Tämä tapahtuu usein sattumalta, koska oireet kehittyvät tavallisesti hitaasti ja lapset valittavat varsin harvoin kipua nivelessä.

Tavallinen oire on vähitellen kehittyvä tulehtuneen nivelen ja koko raajan käytön välttäminen.

Tavallista on ontuminen, jos niveltulehdus esiintyy nilkassa, polvessa tai lonkassa. Jos niveltulehdus on kädessä, tyypillistä on käden käytön välttäminen. Tavallisimmin lastenreuman niveltulehdukset esiintyvät alaraajojen nivelissä.

Kipu on lastenreuman yhteydessä harvinainen ensioire, samoin kuume ja muut yleisoireet, kuten väsymys. Toisaalta pienet lapset eivät osaa kertoa nivelkivusta, vaan lastenreumaan sairastunut pikkulapsi saattaa olla tavallista kiukkuisempi ja ärtyneempi, eikä halua lähetä aamulla liikkeelle niin nopeasti ja ketterästi kuin aikaisemmin.

Jos epäilet lapsellasi niveltulehdusta, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tilanteesta riippuen potilas ohjataan tässä vaiheessa erikoissairaanhoitoon lastenreumalääkärille, joka tekee tarkemmat tutkimukset lastenreuman diagnosoimiseksi tai poissulkemiseksi.

Turvonneita sormia (vasen keskisormi daktyliittinen, vasemmassa kädessä myös rystynivelen turvotusta) sekä turvonnut nilkka, jalkapöytä, päkiänivelet ja isovarvas.

Päivitetty 6.2.2023