Gå till sidans innehåll

Symtom på barnreumatism

Föräldrar kan märka att en led är svullen, till exempel i knäet eller vristen. Detta sker ofta av en slump, eftersom symtomen vanligtvis utvecklas långsamt och barn sällan klagar över ledvärk.

Ett vanligt symtom är att barnet undviker att använda extremiteten eller leden som gradvis utvcklat en inflammation.

Om ledinflammationen uppstår i vristen, knät eller höften är det vanligt att man haltar. Om ledinflammationen uppstår i handen är det vanligt att man undviker att använda handen. Barnreumatismens vanligaste ledinflammationer förekommer i de nedre extremiteternas leder.

Smärta är ett sällsynt första symtom vid barnreumatism, liksom feber och andra allmänna symtom som trötthet. Å andra sidan kan små barn inte berätta om de har ledsmärta, istället kan ett litet barn som har insjuknat i barnreumatism vara mer arg och irriterad än normalt och vill kanske inte komma igång på morgonen lika snabbt och smidigt som tidigare.

Om du misstänker att ditt barn har ledinflammation är det bäst att söka sig till en läkarmottagning. Beroende på situationen hänvisas patienten i detta skede till en barnreumatolog inom den specialiserade sjukvården, som med hjälp av närmare undersökningar diagnostiserar eller utesluter barnreumatism.

Svullna fingrar (daktylit i vänstra mittfingret, i vänstra handen även svullen knoge) samt svullen vrist, fotrygg, svullna leder i trampdynorna och svullen stortå.

Uppdaterad 6.2.2023