Många sötningsmedel, inklusive socker, lämpar sig för personer med diabetes. Riklig användning av socker och sockerhaltiga produkter kan dock orsaka för stora variationer i glukosnivån och lämpar sig inte heller i övrigt i en hälsosam kost. Sporadiska små stunder av delikatesser stör dock inte om vardagsätandet annars är i skick och delikatessernas kolhydrater beaktas i behovet av insulin. Mängden kolhydrater i sötsaker bedöms ofta i underkant, så det är viktigt att läsa produktmärkningarna och bedöma portionsstorleken.
Det blir lätt mer socker än den rekommenderade maximimängden, vilket är högst 10 procent av den totala energimängden. Hos barn i högstadieåldern fylls mängden av cirka 60 g lösgodis eller en halv liters läskflaska som sötats med vanligt socker.
För en del går det lätt att behärska sött och godsaker, en del är tvungna att lära sig mer måttfullhet. Att äta sött och att känna begär är inlärda saker, på samma sätt kan man även lära sig äta få eller måttligt med sötsaker. Människan blir inte beroende av socker på ett sådant sätt att man måste ha det.
Det är bättre att äta lite sött flera gånger i veckan än att äta mycket sött en gång i veckan på godisdagen. Det lönar sig att servera läckerheterna som dessert. På så sätt blandas inte måltidsrytmen och den naturliga hungerkänslan.